Велики четвъртък е!

ve4era-taina-300x188бнн                Денят четвърък от Страстната седмица е най-важен според вярващите.
На този ден в християнските семейства започва подготовката за идващия Великден.
Жените месят обреден хляб, наричан различно в различните краища на страната- кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Украсява се с нечетен брой изписани яйца.
Правят се и малки хлебчета, коiто също се украсяват с цветно яйце. Те се дават на онзи гост, който пръв прекрачи прага на дома. Подаряват се на роднини и кумове.
Замесват  козунак. Той е сладък обреден хляб, който символизира тялото Господне. Прави се с кръгла форма. Украсява се с плетеница и яйца.
Изписват се великденските яйца.
Всичко това отнема много време и обикновено всички жени, а и мъжете са били ангажирани с приготовлението на празничните блюда. Особена радост и в миналото, и сега е носело на децата украсяването на яйцата. Това удоволстиве е било съпроводено с мого песни и разкази за пътя на Христос и така традицията е оживявала пред наследниците на всяко християнско семейство.
А важността на четвъртък не е случайна.
Библията ни разказва, че в този ден Исус Христос умива нозете на апостолите в знак на смирение. Вечеря с тях. Казва  им, че знае, че ще бъде предаден и знае кой ще го направи. Погледнал към Иуда така, че той разбрал всичко. Не могъл да издържи и излязъл навън, а останалите апостоли помислили, че отива на покупки, защото Иуда бил ковчежник. Когато се нахранили всички, отишли в Гетсиманската градина. Там Христото се молил до идването на предателя.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия – т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания. Чрез тях ставаме свидетели на подигравките, мъките и кръстната смърт на Христос, чрез която Той ни изкупи. ”Ето Агнецът Божий, който прие върху Си нашите грехове.” И отново се замисляме дали и ние не разпъваме Христос чрез нашите страсти и грехове.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.
Дали спазвате точно всички традиции или не – не е важно. По-ценно е колко добър човек сте и какво можете да направите за хорота около вас. Каква следа ще оставите на своите наследници.
Хубав Велики четвъртък!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+