Туист и Chubby Checker

13-11-29-35622_1Танцът ТУИСТ”се появява –през 1960 година в Америка, благодарение на певеца Чаби Чекери, който в телевизионно предаване тогава изпява песен с име ,,Туист”, а танцьори играят танц с интересни движения. По-късно след песента «Let’s twist again»-,,Хайде да се поразкършим отново” – в световен мащаб започва истинска туист- мания.
Танцът се играе на забави, в заведения…навсякъде….и у нас. Туист са танцували дори и членовете на английското кралско семейство, Грета Гарбо…В 1970 година- този танц се  играе от всички. Той позволява да бъде изпълняван и самостоятелно,  и по двойки. В двойката партньорите могат да извършват движения без да са хванати за ръце и да правят различни завъртания…Движенията са свободни, прости и това е било революция в танците за това време. Важно било винаги единия крак да докосва земята.Танцът дал предимство на момичетата. Вече не било нужно да чакат покана от кавалер и можело да танцуват дори и сами.
Днес младите хора не познават този танц. Може би само са чували песента «Let’s twist again»- една единствена песен на Чаби, която го прави популярен, а хореографът…..Х.Белард- но не съм сигурна? За него не открих нищо….На това му казват- ,,Избор на СЪДБАТА” или просто ,,късмет”.

А това е едно прекрасно изпълнение на танца туист. Вероятно тази възрастна двойка е живяла във времето на туист манията.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+