,,Цитирано”-Бранимир Петров

даскккСпокойно, колеги…..Вие си го знаeте , ама ако искате-прочетете..,,Става ясно, че 10% може и да има, но за млади специалисти.” …,,Бургаснюз”-Бранимир Петров

,,Не го твърдя аз, системата го казва. Моята е ясна – хората, без които нямаше да ме има на този свят и нямаше да ви занимавам с писанията си, бяха учители. Отидоха си от света ни с мизерни пенсии. Тази, която роди, отгледа и възпита децата ми и която вече 40 години търпи всичките ми магарии и вътрешни драми, беше учителка. Изпрати над 20 випуска и се пенсионира в деня, когато имаше право на това. Повече не можеше да остане. Защото не искаше. Аз навремето се изучих и за учител. Не станах. Явно съм усещал, че ми липсват много неща, за да стана. Казано просто, некадърен бях за това.
Така че, не аз написах заглавието. Нито право имам, ни сърце, ни съвест ще ми дадат да напиша такова нещо. Пак ви казвам, системата го написа. И ето защо.
На нея, на системата не й е изгодно това, което вие правите. Или поне се опитвате да правите, въпреки нея. Какъв продукт се мъчите да й предложите? Знаещи, мислещи, самостоятелни, способни млади хора, готови да създават и ясно да осъзнават своята значимост? Вие наред ли сте?! За какво им са те?! Наясно ли сте колко трудно се лъже такъв човек? И колко трудно се манипулира? Да не говорим, че този, който осъзнава своите способности и своята тежест много трудно може да бъде уплашен… Тук е заровено кучето.
Бързам да кажа, това не е само у нас. Световната власт прави всичко възможно да ликвидира това, което икономисти и социолози наричат „средна класа”. Въпреки че същите икономисти и социолози я наричат „гръбнак на обществото”. По-скоро – точно затова! Помислете си: за какво му е на властника общество с гръбнак? А отгоре на всичкото – и да се старае да го създава. Това си е отвсякъде нонсенс, извинете.
Така че, няма какво да се чудим, че и у нас, вместо да работят истински, шефовете ви пълнят „Арена Армеец”. Национален учителски събор правят, събират каймака на българското учителство. Разкарват училищни и други автобуси из цялата татковина, та да могат както трябва да разяснят реформата. От чий бюджет? И обещават увеличение на заплата, мила моя майно льо, та пушек се вдига. „Арена Армеец” ръкопляска.
На другия ден – изненада! Онзи, който не са го питали, казва, ако имате резерви, изяжте си ги. Главният ковчежник също се намесва в стил „аре,бе, вие се шегувате”! Става ясно, че 10% може и да има, но за млади специалисти. Ако бюджета може или ако БВП – не знам какво си. А допълнителните стимули може да са само за членовете на синдикатите. И други такива нещица, кое от кое по-неприятни. И над цялата наша територия поляга мъртва тишина.
На времето, по соц-а на такива неща им викаха „показуха”. Пак добре, че потрошиха едни пари за големи зали, че ако ви бяха сбрали на някой стадион, при неблагоприятна синоптична обстановка можеше да обезлюдим българските училища. От всичко това, стана ли ви по-ясна реформата? Дадоха ли ви да си кажете и вие приказката за това кое как става, вместо да слушате хора, дето не знаят от коя страна се отваря дневника? Или само бихте пътя, някои по шест часа натам и толкова обратно. Та на другия ден да влезете в първи час като бити в топкова мелница за кеф на тийнейджърите.
Вярно е, че на са ви питали, а не вярвам истински и че някога въобще ще ви попитат кой точно да ви бъде министър. То, по целия свят е така. А в конкретния случай, след като някой може да закрие почти цяла атомна централа и после да е част от ръководството на една от световните банки и на европарламента, що пък да не става и за шеф на даскалите?! Обаче, шефовете в министерството и по инспекторатите са шепа хора. А вие сте над 150 000! Все някога трябва да помислите за това.
Вярно е и че синдикатите доста вероломно се стараят да извоюват нещичко „само за членовете си”, вместо да впият зъби в шефските гърла, както казват руснаците – „намьертва”. Но за интересите на целия бранш! Обаче и те са единици, а вие…
Зет ми е много прав, когато казва, че най-важното за едно дете е „да пълни главата”. Щом някой е прав, даже и тъстовете с корави глави трябва да го признават. Вярно е, че семейството е много важно, но и вие сте много важни. И вместо да мотаете топката помежду си, не е ли по-добре и двете страни: семейство и училище да натиснат не едно срещу друго, а нагоре! Властта може да ви разправя какви ли не глупотевини, но абсолютна, макар и парадоксална истина, е, че тя работи най-ефективно под натиск!
На времето в моето село пред „даскаля Найден” ставаха на крака белокоси хора – беше ги учил в селското училище. От хилядолетия в Изтока думата „учителю” назовава човек, който учениците му считат за полубог. Така е било и при нас, но не го помним. Или нарочно сме го забравили, защото ни е срам. Учители са били и Аристотел, и Сократ, и Архимед, и Софокъл и още стотици други, останали в световната история. Не математици, мислители, философи, поети – учители!
Не вярвам, че не знаете всичко това. Не вярвам, че не го разбирате. По-скоро си мисля, че не вярвате че можете да го промените. Не смея де си мисля, че не искате…
Защото, ако последното се окаже вярно, по-добре гасете лампите! Или започнете пак от заглавието…

Бранимир Петров

,,Бургаснюз”

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+