Великденската трапеза

Всеки християнски празник или обичай е съпроводен с изпълнението на определени ритуали, в чиито действия има вложен смисъл или поверие, а семействата се събират край отрупана с ритуални ястия трапеза.великсс
Великден е най-големият християнски празник, чиито ритуали се изпълняват в продължение на няколко дни , а ястията се приготвят в определени дни, по строго определен начин.Съвременният начин на живот пречи да бъдат спазвани стриктно традициите, но всяко семейство се стреми да изпълни поне част от ритуалите с надеждата, че така ще получи благословия от висшите сили.
Великден не може да бъде посрещнат без начервените яйца и обредните хлябове и козунаците….
В миналото за празника са се приготвяли хляб,обикновено с кръгла форма и се го украсяват с плетеници, като в средата му  са слагали червено яйце. Наричали го,,яйченик”.Поставяли го в центъра на празничната трапеза. Не го разрязвали, а го разчупвали  на толкова къса, колкото са насядалите на трапезата възрастни и деца.
До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.
По късно-след 1925 година -основно място на Великденската трапеза заема козунакът-сладък хляб, който се приема като символ на тялото на Иисус Христос.
На Великден са сервирали на обедната трапеза -зелена салата, украсена с червени репички и нарязани на кръгчета твърдо сварени яйца, чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца. Птиците се варели заедно с дреболиите, след което се нарязвали на парчета.
В повечето градове са приготвяли и агнешко печено, докато в селата това е ставало едва на Гергьовден. В пазарджишко пък са пекли прасенце-сукалче.
Яйцата символизират кръвта на Иисус Христос и надеждата за ново начало.Боядисването им е истински ритуал и забавление , а на Великден от тях- след борба се избира най-здравото яйце и се оставя до икона , за да се запази до следващия празник с вярата, че неговата издръжливост в битката ще се предаде и на семейството и то ще бъде силно, здраво и цяло поне до следващия празник.
Иде Великден!
Украсете дома.Отрупайте масата с шарени яйца и сладки козунаци.Намерете ,,борака” и се поздравете с надеждата,че след празника всичко ще бъде по-светло и по-добро!
Весел празник!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+