Бюрото на Луи и Рококо

Рококо е стил в изкуството от времето на царуването на френския крал Луи XV (1715-1774 г.). Всъщност той се появява ок. 1730 до 1760 г., като бележи своя връх в периода 1740-1760 г., след което започва критика към неговия вид и постепенно Рококо започва да отшумява.Името идва от използвания характерен декоративен мотив, изобразяващ мидена черупка и е един вид екстравагантна за времето си форма.0
Какво прави Рококсъс сградите?
-намалява аристократичните резиденции
-поставя мебели в средата на помещенията и за тази цел започва производството на комплекти за обзавеждане
По това време се използва една технология на живачно позлатяване, която включва покриването на изделието от бронз с амалгама от живак и злато. След това изделието се изпича при висока температура, като живакът се изпарява и остава тънък слой от злато. Така направените бронзови апликации представляват истински бижута, прикрепени към фронта на мебелите. Лакираните табли са друга често срещана декорация.
Това е времето на мебелистите.Те правят своите продукти истински произведения на изкуството, съчетания с  финес и техническо майсторство .И днес много от запазените мебели в стил Рококо, са пример за модерно мислене.Сред известните от онова време имена на мебелисти е Жан-Франсоа Йобен. Той е роден в Германия, но става френски кралски мебелист през 1754г.Бюрото на Луи 15 е изработена от него.Изследователите на работата на Йобен, казват, че то е завършено от друг майстор.Тази кралска маса на пръв поглед грабва са изящния си външен вид и декорации.Но погледната в детайли, тя и днес учудва специалистите с вътрешното разположение на отделните секции и сглобките между тях.Самото заключване на бюрото е интересно и оригинално.Най-учудващо е, че всичко в изработката на бюрото на Луи XV е направено прецизно, технически модерно за времето си и изящно във всеки детайл.

5201_table-e1442856983448-610x488Тази маса налага стил за изработване на такава мебел . И днес много мебелисти предлагат такива модели, но те твърде скромно приличат на масата на Жан-Франсоа Йобен и то само по външен вид .
Познавачите на това изкуство в мебелировката могат да Ви го кажат.

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+