Facebook и Google са „заплаха за обществото“ и „пречка пред иновациите“, смята Сорос

Джордж Сорос нападна социалните медии в свое изказване по време на Световния икономически форум в Давос

Милиардhttps://www.art1a1d.comерът  „захапа“ гигантите Facebook и Google за тяхното монополистично поведение, което според него е „заплаха за обществото“, вреди на демокрацията и насърчава към „пристрастяване“. Той изрази своето мнение в четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Там унгарският бизнесмен каза, че „социално-медийните компании влияят върху начина, по който хората мислят и се държат, без дори да са наясно с това“, цитират го в Business Insider. Според Сорос това ще доведе до „неблагоприятни последици върху функционирането на демокрацията, особено върху почтеността на изборите“.

Милиардерът е на мнение, че Facebook и Google толкова са се разраснали, че са се превърнали в „пречка за иновациите“. В тази връзка той призова за по-голям регулаторен надзор над компаниите и даде за пример отношението на еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер.

Сорос смята, че в ролята им на монополни дистрибутори на услуги за обществото, те трябва да бъдат подчинени на по-строги правила с цел да се „запази конкуренцията,https://www.art1a1d.com иновациите и честния и универсален достъп“.

Срещу „свободата на ума“

Facebook и Google заплашват концепцията за „свобода на ума“, казва още Сорос, който разкритикува ефекта на двете компании върху мисленето на хората. Според него те манипулират вниманието на потребителите, като го насочват към собствените си търговски цели. „Те преднамерено пристрастяват към услугите, които предоставят“, изтъква той и допълва, че „това може да бъде много вредно, особено за подрастващите“.

Сорос сравни поведението има с това на хазартните компании, които са известни с това, че „закачат“ комарджиите до такава степен, че те да залагат всичките си пари, включително тези, които нямат. „Социалните медийни компании карат хората да се откажат от своята автономия“, казва още бизнесменът.

„Уеб тоталитарен контрол“

В своята реч Сорос обърна внимание и на опасността от национализма и нарастващите заплахи за демокрацията. Според него технологичните компании допринасят за това и подкопават либерализма. Той изказа предположението, че би могъл да съществува „съюз между авторитарните държави и големите IT монополи, богати на данни“, които съвместно да осъществяват държавно спонсориран надзор. Това, смята Сорос, може да доведе до „уеб тоталитарен контрол, който дори Олдъс Хъксли и Джордж Оруел не можеха да си представят“.

Милиардерът очерта корелация и между ръста на технологичните компании и увеличаващото се неравенство, като изтъкна, че печалбите на Facebook и Google са до голяма степен функция от това, че те избягват да поемат отговорност и да плащат за съдържанието на своите платформи.



/ материал, открит в електронни медии /

материал на http://www.economic.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+