-71, 2 С и се живее

Какво е да живееш при темптература на въздуха -71, 2 градуса С?
Нищо специално за около 400-те човека, жители на руското селце Оймякон, което се намира на 2 дни път с кола до Якутия, която пък е първа по ниски темпртури, измерени в град. Друга особеност е, че денят тук е дълъг едва около 3 часа през декември , а през лятото има бели нощи и тогава почти цялото денонощие е светло. По неофициални данни температурата е падала дори и до -83 градуса Целзий през 1914 година.
Името ,,Оймякон” означава ,,незамръзнала вода” , което поражда истински учудване, като се знае какво е времето в този район. Причина да нарекат така селцето е намиращият се в близост до него термален извор, където в миналото еленовъдите са спирали за почивка и за да напоят животните.
Животът при ниски температури е различен. Ако носите очила и излезете на студ, дори наполовина на -71 градуса, те ще залепнат на лицето ви. При някои хора ниската температура води до временно късогледство или дългогледство, а замръзналата канализация принуждава хората да ползват външни тоалетни. Автомобилите, веднъж потеглили, са целодневно с включени двигатели, защото и малкото им спиране прави колата неизползваема. Затова нощуването на автомобилите става в затоплени гаражи. Въздухоплаване няма. Не може да се отглежда и реколта, а да замръзнете след няколко минути прекарани навън, е съвсем възможно.

3%d0%be
В годината селцето Оймякон има и летни температури от 15-20 градуса, но те са за малко време. Как се справят жителите?
,, С руски чай или просто- водка”
Фотографът Амос Чапъл е посетил Оймякон, за да види лично как се живее там. От неговите фотографии лъха сибирски мраз:

6%d0%be

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+