Цар Фердинанд- царят, който обичал България

Цар Фердинанд е този владетел на България, който има честта да управлява страната като нейн княз от Освобождение на България от Османско робство до обявяване на нейната пълна независимост през 1908 година, когато вече е цар на България. Фердинанд е роден в Австрия, в известаната фамилия Кобург, а рода му е притежавал земи и замъци в днешна Словакия. Той има прекрасно %d1%86%d0%b0%d1%80-%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b4-1и спокойно детство, а в юношеските си години посещава много чужди страни- включително и Бразилия. Известен е със своето влечение към ботаниката, орнитологията и филателията . Любител на машините: автомобили и локомотиви.
Фердинанд се жени 2 пъти, защото първата му съпруга умира след раждането  на 4то им дете, а от втроия си брак, царят нямал други деца. Говори се, че той е имал намерение да сключи и трети брак, но това не се случило.
За неговото управленско поведение в историята на България има различни мнения. Накои го възхваляват за заслугите му, свързани с развитието на Третата българска държава, която той управлява и за получаване на нейната Независимост. Други го упрекват за участието на България в Междусъюзническата война и Първата световна война, в които България търпи много загуби и понася много човешки жертви.
На 3 октомври 1918 година цар Фердинанд абдикира. Той иска да се върне в семейните имения в Западна Унгария, но братовчед му Карл Първи не го допуска и Фердинанд заминава за град Кобург-Германия, където живее до смътртта си. В този период той прави пътувания до Аржентина, Бразилия и Уругвай, както и до Африка и Египет и се занимава  със своите научни изследвания в разлчни области,
Фердинанд винаги е харесвал България, но за голямо негово  съжаление той никога не бил допуснат да я посети отново след своето заминаване- дори, когато се родил Симеон Търновские през 1937 година- негов внук, макар че и  Фердинанд много настоявал да влезе в страната. Негово желание било да бъде погребан в България, но и това не се случило. Днес тленните му останки са положени в  криптата на католическата църква „Св. Августин“ в Кобург, пред саркофазите на майка му и баща му.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+