Apple с рекордни резултати

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2018/05/10нхулкй.jpgАмериканският технологичен концерн Apple е известен със своята изобретателност. С продуктите си той многократно преобръщаше цели индустрии. Компанията революционизира бизнеса с компютри, музикалната индустрия, мобилния телефон. IT индустрията традиционно признава Купертино за дизайнерския дух. Но междувременно Apple се възползва от друг талант.

Подобно на никоя друга компания, Apple е в състояние да стимулира апетита на потребителите за консумация. При това изглежда, че почти няма значение какви цени иска за своите продукти. Новият iPhone X струва малко под 1000 долара, но тази цена не навреди на корпоративните финансови резултати на Apple – поне досега, както доказват новите тримесечни данни на Apple.

Компанията се опитва да разсее загрижеността, че новото устройство, iPhone с фактор X, ще унищожи печалбата. Производителят е продал по-малко iPhone-и от очакваното, но успява да генерира повече приходи от всяко устройство. Само 77,3 милиона смартфона са напуснали магазините на Apple. Wall Street спекулираше преди това със сумата от 80 милиона. Приходите от iPhone все пак се увеличиха с 13% на годишна база до 61,6 млрд. долара. Apple успява да продаде смартфоните си на рекордната средна цена от средно 796 долара, което представлява увеличение от 15%. Това означава, че флагманът iPhone 10 се е продавал значително добре, а по-евтините версии не са били толкова популярни. Данните успокоиха инвеститорите, които първоначално бяха разтревожени, когато Apple прогнозира по-ниски от очакваните приходи за текущото тримесечие и не отговори на прогнозите на анализаторите за броя продадени iPhone по време на празниците.

https://www.art1a1d.comТъй като съдбата на Apple зависи от продажбите на iPhone, общите приходи на групата също са се увеличили. Те се покачиха с 13% от октомври до декември до 88,3 млрд. долара, като надминаха очакванията на запитани от Thomson Reuters анализатори, които прогнозираха само 87,28 млрд. долара. Печалбата на Apple скача с дванадесет процента до 20,07 млрд. долара.

Но опасенията за край на бума на смартфоните не подминават и Apple. През последните седмици цената на акциите е подложена на натиск заради спекулации, че компанията продава по-малко от скъпите си продукти, отколкото се очакваше, заради което Apple е намалила производството с до 50%. След това акциите загубиха до седем процента от стойността си.

В разговора с инвеститорите изпълнителният директор на Apple Тим Кук опита всичко, за да разсее съмненията относно X-фактора. “IPhone X надхвърли очакванията ни и е най-продаваният iPhone всяка седмица от старта на продажбите през ноември“, настоява Кук. Въпреки това той не назова конкретни данни за продажбите на телефона.

Apple също усеща първите ефекти от отслабването на iPhone еуфорията. Концернът е продал с 1 млн. бройки по-малко телефони от миналата година. Слабата прогноза за текущото второ фискално тримесечие, според която Apple ще генерира приходи в диапазона между 60 и 62 милиарда долара, също разочарова. В резултат на това компанията прогнозира бъдещ ръст от едва 15%, докато Wall Street залагаше на 24%. Това може да означава, че Apple се приспособява към отслабването на смартфон бизнеса си.

За да смекчи общите пазарни тенденции, Кук постепенно отваря нови доходоносни източници на приходи – като важното подразделение със софтуерни приложения, което включва Apple Pay, Apple Music и App Store. Така наречените „Услуги“ представляват 16% от общите продажби на групата, а през миналата година сумарно са генерирали 8,5 млрд. долара.

Главният финансов директор на Apple Лука Местри даде рядко допълнително указание, като поясни пред анализаторите, че продажбите на iPhone ще се увеличат с поне 10% на годишна база през текущото тримесечие. Средната продажна цена ще падне, но ръстът на приходите от услуги и носими устройства ще бъде силен през периода, добави той.

Резултатите сложиха край на няколкото стресиращи за инвеститорите седмици, които четяха все повече доклади, в които се твърдеше, че Apple е намалила поръчките към доставчици, а потребителите се сдържат да купуват iPhone. Компанията се нуждае от възможно най-много продажби на телефони, защото те помагат да се продават и свързани услуги, аксесоари и други устройства. Apple отбеляза, че в момента има 1,3 млрд. устройства в употреба, с 30% повече от преди две години, информира investor.bg.

Wall Street реагира със задоволство, макар и не еуфорично, на данните на Apple. Акциите на производителя на iPhone отбелязаха стабилен ръст в следоборсовата сесия с около 3%, след като през миналата седмица се обезцениха с малко под 4%. Все по-често обаче при този компонент има волатилност. Според изчисления на MarketWatch, базирани на последните 20 тримесечни отчета, цената на акциите на Apple се движи средно с 4,8% на ден.




материал на https://financebg.com/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+