10 любопитни факти за пиратите

https://www.art1a1d.comБлагодарение на холивудските продукции, днес представата ни за пиратите е за една весела компания от безхаберници, които разчитат на бърза печалба, грабейки злато и скъпоценности. Да, капитан Джак Спароу е колоритен веселяк, но истината е, че пиратите нямат нищо общо с него.

Пиратите не случайно са си извоювали репутация на безмилостни убийци, измислили доста зловещи начини за морски екзекуции. Докато мародерствали из морската шир, те успели да въведат и няколко тенденции – например носенето на обеци и използването на жестове за комуникация. А питали ли сте се дали превръзката им играе и друга роля, освен да прикрива липсващо око? Ето още 10 любопитни факта за морските разбойници.

10. Пиратското знаме

https://www.art1a1d.com Череп с преплетени кости на черен фон се споменава за първи път през 1724 година в книгата на Чарлз Джонсън „Обща история на пиратите“. Въпреки,  че знамето с това изображение се счита за универсалния символ на пиратите, вариациите му са много и най-различни.

9. Черната брада

Той е най-страховитият и зловещ реален пират в историята. Името му е Едуард Тийч, но получава този прякор заради буйната си, рошава брада. С поведение на джентълмен и благородническо облекло, той си изградил репутация на демоничен образ и мародерствал във водите на Карибско море между 1716 и 1718 година, докато не бил убит при сражение.

8. Жените

Пиратството не било запазена територия за мъжете. Най-известните жени- пирати в историята са Ан Бони и Мери Рийд. И двете били известни с буйния си нрав, непокорството и с това, че се обличали като мъже.

7. Ромът

За да предотвратят пиенето на замърсена с водорасли и микроби вода, от Британския военноморски флот раздавали на моряците вода, разредена с ром. Пиратите, също като британските моряци, възприели идеята. Още повече, че в ромът в Карибите, където те безчинствали, бил в изобилие. Пиратите добавяли и малко лимонов сок към рома, тъй като вярвали, че той ще ги предпази от скорбут.

6. Превръзката

Повечето пирати наистина носели превръзки на едното око, но това не означавало непременно, че били еднооки. Много от тях ги носели, за да може едното око винаги да е адаптирано към светлината, а другото към тъмнината. Така, те по-бързо можели да реагират, когато се налагало да разучат даден обект с бинокъла си. Да не говорим, че с превръзка изглеждат доста по-страховити.

5. Бижутата

Накитите на пиратите не са просто някаква модна прищявка. Те носели златни обеци, за да са сигурни, че цената им ще покрие прилично погребение. Повечето дори гравирали от вътрешната страна на обеците своите домашни адреси, с надеждата, че когато умрат ще бъдат погребани на родното си място.

4. Червеният флаг

Червеният пиратски флаг всявал ужас сред моряците, много по-голям и от този с черепа и костите. Червеното знаме означавало, че ако корабът бъде похитен, за никого на борда няма да има милост. Знамето предупреждавало, че всеки дръзнал да окаже съпротива, ще бъде жестоко убит от пиратите.

3. Плячката

https://www.art1a1d.comПовечето филми разказват как пиратите винаги грабят несметни съкровища – злато, сребро и скъпоценни камъни, но това не е точно така. По онова време стоката, която обикновено пренасяли корабите била предимно дървен материал, животински кожи и текстил. Така че те се задоволявали с това. Разбира се, пиратите не пропускали да заграбят и нещата от първа необходимост – храна, алкохол и оръжие. Случвало се да попаднат и на скъпоценности. Легенди за неоткрити пиратски съкровища се носят и до днес.

2. Сексът

Данни за сключване на гей бракове между пирати съществуват още от 1600 година. Тъй като месеци наред те били в открито море, откъснати от външния свят, било прието двама мъже да осъществяват полов акт. И не само – те имали право да разделят по равно плячката си, да разменят пръстени, дори да получават обезщетение при смъртта на единия от двамата.

1. Пиратите и Рим

Дори великият римски военачалник Юлий Цезар е имал вземане-даване с пиратите. Това се случило, когато Юлий бил все още млад и неизвестен. Попаднал в пиратски плен, вместо да го убият, както обикновено правели, пиратите решили да поискат откуп. Водени от мисълта, че Юлий е римлянин от богато семейство, те поискали откуп в размер на 20 таланта злато (около 200 000 долара), но Цезар ги посъветвал да поискат двойно повече. След месец парите пристигнали и заложникът бил освободен. По-късно обаче Цезар събрал огромна войска, заловил похитителите си и ги избил до един.




автор Юлиян Лазаров

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+