Готови ли са за клас кандидат- първолаците . Tест

https://www.art1a1d.comВсяка забавачка решава какви да са задачите за кандидат-първолаците.

Задачи, в които малчуганите ще трябва да определят по картинка кое момиче е с пола и кое с панталон, включват тестовете за определяне на готовността за първи клас. ,В тях влизат още упражнения за определяне на броя, познаване на картинки и стихчета или подреждане по височина на балони. Всеки един учител ще има право да избира с какви база от тестове да работи.

Варианти, изработени от различни колективи и конструирани по различен начин, вече се използват от учителите за определяне на готовността на едно дете. Директорите на две от столичните детски градини обясниха за „Монитор“ какво включват тестовете, по които работят те.

Малчуганите в предучилищна група в ДГ №104 “ Моят свят“ трябва да преведат охлюв през лабиринт, като начертаят пътечка от единия да други край. Друга задача от теста изисква от децата да чуят част от стихчето на Леда Милева „Работна мецана“ – „Станала рано зарана нашата Меца- Мецана“ и да разпознаят колко думи има в изречението. Кандидат-първолаците трябва да могат да разпознават по картинки кой пресича правилно, като са дадени съответно светофари с червен, жълт и зелен цвят. Друга задача пък ги поставя пред предизвикателството да свързват картинки на черешки или лъв с техните сенки. Децата също трябва да нарисуват рисунка от лятната ваканция или да оградят местата, на които виждат знака „З“. Малчуганите ще показват и че са се научили и да различават широчина и височина, като определят балони по тези характеристики.

Децата от ДГ №179“ Синчец“ имат за задача да подредят приказката „Дядо вади ряпа“. Те имат посочени пет картинки с различни действия на тях и познавайки сюжета на приказката, те трябва ги свържат със съответниците цифри от 1 до 5. Малчуганите трябва да са научили и различните сезони и характеристики за тях.

Така например ако видят плаж, те трябва да го свържат с плажния чадър от друга картинка. С придобитите умения по математика децата трябва да могат да подреждат цифрите по низходящ и възходящ ред.

Две седмици преди края на учебната година всеки един учител трябва да е определил готовността на своите деца с помощта на стандартизиран тест.

Това е предвижено в проекта за промяна на наредбата № 5 за предучилищното образование.

Тестовете са изработени от различни колективи, съответно са конструирани по различен начин и имат различи скали, но резултатите идват от учителя, който ги провежда, обясни за Ваня Трайкова – експерт в МОН.

Ако някое дете не постигне резултатите, които са заложени в скалата на теста, то се записва в първи клас, но получава подкрепа от учителите и училището в областта, където има нужда било то езиково или социално развитие. Ваня Трайкова обясни още, че тестовете могат да се провеждат в началото и в края на годината, но само този преди завършването на децата е задължителен. Всеки учител може да избере да направи такъв тест в началото на годината, за да определи имат ли нужда от подкрепа децата в предстоящата учебна година в определени области. Те могат да го направят и само в края на годината, когато трябва да предадат своите заключения за готовността на едно дете на началния учител. Стана ясно, че тестовете няма да имат и фиксирана дата за провеждане, важното е резултатите от тях да бъдат готови две седмици преди 31 май, когато е краят на учебната година.

Няма да са вход за школо, а учителите ще знаят по какво да наблягат





материал на МОНИТОР ;  автор: Стела Маринова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+