Най-гледаните български филми в последните 20 години

https://www.art1a1d.comНа фона на успеха на “Възвишение” в  2018 г. поглеждаме към най-гледаните български филми в последните 20 години по данни от кината.

Статистиката за заглавията, дебютирали преди 2017 г., е от годишника на Националния филмов център за 2017, а за излезлите през годината – от официалните боксофис данни на страницата на НФЦ към 18 декември.

Кои заглавия оглавяват топ 20 на най-гледаните български филми през последните години според тази статистика?

Операция “Шменти Капели” на Влади Въргала – филм, правен без държавно финансиране, държи третото място със 181 461 зрители и 1 208 704 лв. приходи.

,, Love.net”  пък е вторият филм на Илиян Джевелеков след “Вездесъщият” в класацията. С 207 122 зрители и 1 376 397 лв. в боксофиса комедията за интернет връзките убедително държи второто място. ,,Love.net”  е и едно от трите български заглавия – заедно с “Операция Шменти-Капели” и филмът на първо място, които влизат в топ 30 на всички най-гледани филми в кината в България от 1998 г. насам. Зад него остават филми като “Матрицата”, “50 нюанса сиво” и “Гладиатор”.

Безспорният лидер в тази класация е “Мисия Лондон” на Димитър Митовски по романа на Алек Попов. Към април тази година той е четвърти сред най-гледаните заглавия за последните 25 години изобщо, с 376 809 зрители и 2 626 156 лв. в боксофиса – място, откъдето може да го избута само показващата се в момента нова серия на “Междузвездни войни”. За сравнение филмът на Димитър Митовски има само 11 хиляди зрители по-малко от седмата серия от поредицата “Силата се пробужда”. Първенци по гледаемост за последните 20 г. у нас остават лентите на Джеймс Камерън: “Титаник” и “Аватар”.

Извън челната тройка остава “Възвишение” на режисьора Виктор Божинов. Екранизацията по романа на Милен Русков е най-гледаното заглавие на 2017 г. Филмът, който все още се излъчва в кината, е с тенденция да надскочи четвъртото заглавие в списъка по зрителски интерес, а именно “Тилт“ на Виктор Чучков, и вече има над милион лева в боксофиса.

материал на https://www.art1a1d.com




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+