Диета според възрастта

1. Как да отслабнете правилно ако сте на 20-30 г.?

https://www.art1a1d.comПрез този период от живота се формира костната тъкан. От това как ще се погрижите за нея, зависи вероятността от възникване на остеопороза на по-късна възраст. Яжте повече продукти, съдържащи калций – извара, кисело мляко, бадеми, боб. Не се отказвайте от млякото, освен, ако имате непоносимост и не забравяйте за сиренето и кашкавала. Ако се оплаквате от слабост и апатия, на организма ви не му достига йод. Ограничете бързите храни и газираните напитки. Увеличете количеството на белтъчините в менюто до 0,83-0,86 грама на 1 кг телесно тегло. Най-добре е, ако 60 -70% от поетите белтъчини са от животински произход.
Препоръчителната дневна доза калории са 1700-2500 ккал, в зависимост от теглото.

2. Как да отслабнете правилно, ако сте на 30-45 г.?

https://www.art1a1d.comНа фона на увеличаващия се ежедневен стрес и по-големите отговорности в работата и семейството, започва постепенно намаляване нивото на обменните процеси и към 35-тата година метаболизмът се забавя с 10%. Мускулите се заместват от подкожна тлъстина. Много жени натрупват излишно тегло именно в този период от живота си, като това се свързва с послеродовия период, с хроничните заболявания и появата на желязодефицитна анемия. През този период трябва да сведете до минимум количеството мазнини, особено животинските и простите въглехидрати. Ако ви е сложно да забравите изцяло за сладкото, тестените изделия и картофите, то нека присъстват в менюто ви само 1-2 пъти в седмицата. Яжте месо и зеленчуци. При анемия, включете в храната си говеждо, черен дроб и пуешко месо. Приемете като правило всяка сутрин на гладно да изпивате по 1 лъжица зехтин за ускоряване на метаболизма. Вечеряйте предимно риба и зеленчуци. Движете се повече – за повдигане на настроението и за поддържане нормалната дейност на стомашно-чревния тракт. Консултирайте се с лекар дали трябва да приемате допълнително фолиева киселина, калций, магнезий и омега-3 като хранителни добавки.
Препоръчителната дневна доза калории е 1900-2400 ккал, в зависимост от теглото.

3. Как да отслабнете правилно, ако сте над 45 г.?

https://www.art1a1d.comПериодът преди и по време на климакса е особено време, когато хормоналният фон се променя, нарушава се липидният обмен, активно се натрупва холестерол. Изключете продуктите, наситени с животински мазнини, за да избегнете проблеми със сърдечно-съдовата система и високия гликемичен индекс. Високите нива на захар водят до скок на инсулина, който забавя усвояването на мазнини и те се натрупват. Наблегнете на пълнозърнестите храни. Витамините от група В способстват за подобряване на паметта и укрепване на опорно-двигателния апарат. Тъй като с възрастта храносмилателните ферменти намаляват в организма, става по-трудно усвояването на животински белтъчини. Наблегнете на рибата, извара и млякото. За защита на костната система яжте поне веднъж седмично качествени рибни консерви. В качеството си на фитоестроген – хормон на младостта, в менюто ви трябва през ден да присъстват бобови храни. Киселите млека с живи бактерии нормализират и поддържат чревната микрофлора. Добавете към храната си достатъчно зеленчуци, зърнени храни, ядки и сушени плодове.
Препоръчителната дневна доза калории е 1650-2200 ккал, в зависимост от теглото.




материал на https://dovolna.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+