Агнодика – първата древногръцка лекарка

https://www.art1a1d.comРелефът от изображението по-долу е “запечатал” сцена, визуализираща раждане, разкриваща каква е ролята на хората, оказващи акушеркски грижи в разгара на родилния процес. Акушерката е подпомогната от асистент, който стои зад родилния стол. Асистентът е хванал раждащата жена, за да я успокои.

Агнодика е личност, която е често споменавана в историята на медицинската професия, но нейният живот е до голяма степен непознат за класиците. За нея се счита, че е била лекар, въпреки че това й е било забранено със закон. Много е вероятно, тя да е реална историческа личност, живяла около трети век в Атина. Все пак, информация за нейната история, може да се получи от латински писател, на име Хигин, живял около 1 век. Той е записал, че: “Девойка, на име Агнодика желаела да учи медицина. Тя отрязала косата си и облякла мъжки дрехи и станала “ученик” на Херофил.

След като Агнодика завършила медицина, тя чула плачеща жена, агонизираща от родилните си мъки. Възпитаничката на Херофил решила да й помогне. Раждащата жена първоначално си помислила, че нейната помощничка е мъж и отказала услугите й, но Ангодика съблякла дрехите си, за да увери родилката, че и тя е жена и е в състояние да й помогне.https://www.art1a1d.com

Когато мъжете лекари открили, че жените вече не искали услугите им, те обвинили Ангодика, че тя “съблазнява” жените. Лекарите твърдели, че пациентките им симулират заболявания, за да бъдат преглеждани от Ангодика. Когато древната лекарка била изправена пред съда, тя разкрила пред всички, че е жена. Медиците започнали да я обвиняват още по-яростно, тъй като закона забранявал на жените да учат медицина. В този момент съпругите на управниците пристигнали в съда и казали: “Вие мъже, не сте съпрузи, а наши врагове, тъй като я съдите, защото Агнодика ни е помагала да бъдем здрави.” Тогава атиняните отменили закона, а жените можели да изучават свободно медицина.




материал на Фрамар

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+