Мистериозният народ от Хунза

https://www.art1a1d.comВ “Оазиса на младостта” живеят хора, които достигат до 110-120, а някои дори до 160 години. Те почти никога не се разболяват и дълго време изглеждат млади. Не знаят какво е рак. Жените там могат да раждат на 65 години.

Хунзите са винаги усмихнати, весели и здрави и младолики. Какво ли тайна се крие там?

Според легендата на това място са се заселили група войници от армията на Александър Македонски по време на индийския му поход. Те се установили в долината на река Хунза и живеели при строга дисциплина. Воините никога не се разделяли с оръжието си-мечове и щитове, така се хранели, така спели, дори танцували така.

Учените са установили, че езикът, на който говорят хунзите, не се доближава и не прилича на нито един от известните и популярни езици по света…

И така, до днес хунзите живеят в планините в Северен Пакистан и наброяват около 87 000, като почти всички са дълголетници.

Едно китайско списание през 1984 г. описало много интересно събитие. Един член на хунзите, на име Саид Абдул Мобуда, изненадал всички работници на емиграционата служба на лондонското летище Хийтроу, когато показал паспорта си. Бил роден през 1832 г. и бил на 160 години. Смятан за герой в страната на хунзите, помнел събития от 1850 година.

Р. Бирчер, автор на книгата „Хунзи – хората, които не знаят за болестта“ посочва основните характеристики на храната им, твърдейки, че тя е ключ за здравословен живот:

https://www.art1a1d.comВегетариански начин на хранене – голямо количество прясна храна, доминират плодове и зеленчуци, натурални продукти, без никаква допълнителна химия, хранителни стоки, които се подготвят по начин по който се съхраняват всички полезни съставки. Хунзите много рядко консумират алкохол и сладки. Почитат и спазват редовния период на гладуване.

Хунзите се къпят в студена вода, дори и ако е под нулата. Ядат само това, което отглеждат, а се хранят с плодове и зеленчуци, бобови растения, сушени кайсии, различни зърнени храни, както и овче сирене, мляко и яйца.

https://www.art1a1d.comЗа тях няма вечеря, само закуска и обяд. Много вървят, дори до 15-20 км на ден. Много рядко ядат месо, само два пъти годишно ядат малко агнешко или пилешко. Също така, се смеят изключително много.

В продължение на 2-4 месеца от годината не се яде нищо, а само се пие сок от сушени кайсии. Това е стара тяхна традиция, която много уважават като ядат плодовете по времето, когато не са все още много узрели. Лекарите смятат, че точно начина им на хранене и периодите на гладуване допринасят за доброто им здраве и дълголетие.

https://www.art1a1d.comИменно навика за консумация на голямо количество кайсии може би е тайната в защитата срещу туморите. Семките от кайсии са богати на витамин B-17, който действа антиканцерогенно, а те правят масло от семената. Става дума обаче за много малки дози, защото в противен случай биха могли да бъдат животозастрашаващи.

При хунзите е въпрос на престиж семейството да има повече дървета с кайсии.

За съжаление, днес и при тях отива нездравословна индустриална храна. Така се появили кариеси и проблеми с храносмилането, които преди това не са познавали.

На международния конгрес за ракови заболявания в Париж, проведен през август 1977 г., експерти са обявили, че „според геоканцерологията (наука за изследване на рака в различни региони в света), пълното отсъствие на рак се наблюдава само при народа хунзи“.

Здравословната храна, гладуването, смехът и доброто разположение на духа – това са тайните на доброто здраве и дълголетието на потомците на Александър Велики.




материал на https://novinite.eu

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+