Икигай- лекарство за японско дълголетие

Японска притча разказва така:

Жена била на смъртно легло. Изведнъж почувствала, че душата й се отделя от тялото, извисява се в небесата и се озовава пред духовете на своите предци. Тогава чула силен глас, който я попитал:

– Коя си ти?

– Аз съм жената на кмета – отговорила тя.
– Не те питам кой е твоят мъж. Отговори коя си ти!
– Аз съм майка на четири деца. И съм учителка в местното училище.
– Нима те попитах колко деца имаш или къде работиш? – казал гласът и продължил да й задава въпроси, докато накрая тя казала:

– Аз съм една жена, която всяка сутрин се събужда, за да помага на своето семейство и да учи децата в училище.
След това тя се върнала в своето тяло и болестта й наскоро била излекувана. Жената открила своя икигай.

Икигай е японска дума, чието съдържание крие тайната за дълъг живот. Обяснена, думата означава: причината, която те вдига от леглото всяка сутрин; усещането да си щазстлив, когато си зает; желанието, което ти носи радост и удоволствие… Всичко това са причини, които правят човека жив и обяснават защо живеят дълго, особено на островите Окинава – едно от местата с най-много дълголетници в целия свят. От там произхожда и тайнствената дума икигай. Думата присъства в японския език минимум отпреди седем века.

И европейцките си задават въпроса : Какъв е смисълът на живота?

И докато за тях отговорът се крие в умствената работа или различни духовни търсения, то за японците отговорът е друг: Човешкият живот е смислен, когато е в полза на някой друг или принос към нещо важно. Икигай е онова, което те изпълва с удовлетворение и радост, което те кара да забравиш за времето, което придава смисъл и пълнота на всеки твой ден. Но в същото време е от полза за другите, за света около теб.

По тази обикновена схема можеда прецените постигнали ли сте своя икигай.

diagrama ikigai

Казват, че големите хора на нашето време, станали известни на всички и допринесли за развитието на човечеството всъщност са намерили първо своя икигай.

Стив Джобс е споделил: „Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: “Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?” Когато отговорът беше “не” няколко дни поред, знаех, че е време за промяна.”
А на Уилбър и Орвил Райт, пионерите в авиацията, които позволиха на човечеството да полети, принадлежат думите: „Едва дочаквахме утрото, за да се захванем за работа.“

Японците казват: Всеки човек има своя икигай. Някои са го открили и го осъзнават, други го носят в себе си, но все още го търсят. Икигай се крие вътре у всеки човек, но се нуждае от търпеливо самопознание, а когато е открит, тогава остава само да се подхранва ден след ден, придавайки смисъл на съществуването на човека. Тогава и най-обикновената задача се превръща в щастливо сливане!

Икигай е пътят към дълъг и смислен живот. Икигай е спокойствие и удовлетворение, чувство за значимост, оптимизъм и радост.

Предизвикани от тази тайна на японското дълголетие двама испански писатели посетили остров Окинава . Те се запознали с местните дълголетни. Разговаряли с тях и ето до какви изводи стигнали.

Няколко факта от живота най- старите японци:

– 100% от интервюираните дълголетници притежават собствена градина, а повечето от тях – цели полета с насаждения от чай, шикуваса, манго и др.
– Всички принадлежат към някоя местна общност. В нея се чувстват обичани, като част от едно семейство.

– Празнуват много, дори по дребни поводи. Музиката, песните и танците са основна част от ежедневието им.
– Имат важна мисия в живота, дори не само една. Определили са своя икигай, но не го приемат твърде сериозно. Това, с което се занимават, им носи наслаждение и релаксация.
– Много са горди с традициите си и с местната култура.
– Сякаш са пристрастени към всичко, което правят, колкото и маловажно да изглежда то.
Йуимаару, което може да се преведе като „дух на взаимно сътрудничество“, е твърдо залегнал в сърцата на местните. Те си помагат не само за земеделската работа като събирането на реколтата от захарна тръстика или сеенето на ориз, а и когато строят къщите си или търсят доброволци за обществени дела.
– Винаги са заети, но със задачи от най-различно естество – това им помага да се отпускат. Там не може да се срещне нито един дядо, седнал на пейка, без да прави нищо. Вечно се движат насам-натам – ходят на караоке, на сбирки на съседите или на следващия мач по гетбол.

Е, така се постига равновесие, смисъл на човешките дни и дълголетие според японците, нарекли радостта от живота с една дума: икигай !




/ по материали от масовия печат и електронни медии /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+