Кой е истинският Бъфало Бил?-легенди

Прототипът на героя се казва Уилям Коди.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768x4321.jpgЛитературният герой Бъфало Бил е първата голяма звезда на Америка. Името се превръща във въплъщение на Дивия Запад. Реалната личност зад това име, обаче, в Европа е известно на малцина. И то е Уилям Фредерик Коди – военен разузнавач, ловец и… пътуващ актьор. Кой е той?
Уильям Фредерик Коди е роден през 1846 г. в малко градче на река Мисисипи. Още като дете загубва баща си, брат си и сестра си. Съдбата го принуждава да се научи да оцелява – да язди, да ловува, да обработва земята. На 14 започва работа в “Пони експрес”, където ездата е атракция, но доста опасна за всеки – особено за малко момче.

Коди и съпругата му
Коди и съпругата му

На 19 получава призовка за армията. След военната служба се жени, но не е щастлив в брака си с Луиза Фредеричи. Въпреки това остава с нея до края на дните си, двамата имат и деца
През 1868 г. викат Коди на служба във военното разузнаване. За заслуги като разузнавач в армията е награден с няколко почетни медала. Тръгва му и славата на най-добрия ловец на бизони. С месото им хранел бедните. Научавайки за Коди, през 1869 г. един автор на булевардни романи – Нед Бантлайн, измисля героя си Бъфало Бил. Появява се и шоуто “Разузнавачи на прерията”, в което Коди е поканен да участва лично, под името Бъфало Бил.
Така започва историята на пълното покритие между прототипа и героя Бъфало. Коди и няколко негови сподвижници тръгват на турне из Америка с атракциона “Дивият Запад на Бъфало Бил”.

Фотос от шоуто на  Бъфало Бил
Фотос от шоуто на Бъфало Бил

Коди привлича в шоуто истински индианци и каубои, използва и диви животни. Представленията траели по 3-4 часа, при огромен интерес от страна на многохилядна публика. Из цяла Америка чакат появата на пътуващия атракцион. Публиката изпада във възторг, славата на шоуто расте с всеки изминал ден и дори преминава границите на Америка – става световно прочуто.
Коди, под името Бъфало Бил, е всеобщ любимец на хората по всички краища на света. Това му дава възможност, с лекота да провежда срещи, за които не можел и да си мечтае дори дипломат. Стигнало се дотам, че получил лична покана за среща от… папата.
На върха на славата си, обаче, Коди е сполетян от личо нещастие – умира синът му. Това го изважда от равновесие – зад героя от Дивия Запад, се криел чувствителен човек.
Най-странното от живота на Коди е това, че въпреки огромния успех на шоуто, той никога не станал богат. Семейството му живеело на ръба на бедността. Причината? – Коди имал “широки пръсти” и често давал парите си на закъсали свои сподвижници, или ги инвестирал в някакви авантюристични начинания.
В края на живота си Коди е полубедняк, останал само с шепа приятели. Изпада в депресия и започва да пие. Затваря се в дома си в Небраска и решава да се усамоти напълно – да излезе от публичния си образ на Бъфало Бил. До края на дните си се занимава със земеделие, намира утеха в красотата на природата.
Уилям Коди умира през 1917 г., докато гостува на сестра си в Денвър. Погребват го там.




автор: Еми Мариянска; https://impressio.dir.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+