ЗА затворите, училищата, правата на човека и свободата

https://www.art1a1d.comЕдин материал, който показва човешка гледна точка по проблемите, които напоследък се изправят пред нашето общество.

,,Тази сутрин някакъв си депутат от някаква си комисия за разследване на бягството на двама рецидивисти от Централния софийски затвор се жалва пред репортерката, че, видите ли, техническата база в затвора не била на необходимото ниво; нямало тейзери (всъщност, имало един, който струвал 4000 лева, но стоял заключен някъде в затвора, защото нямало кой да работи с него),

нямали електрошокови палки, нямали заглушители на сигнала на джиесемите, нямали…

И друго нещо разбрах – в килиите нямало камери, а само в общите помещения и коридорите.

И се запитах: “А акъл имат ли?” Депутатите имам предвид.

За какво да се купуват скъпи тейзери и електрошокови палки, когато едно фенерче с електрошок струва около 20 лева по цени на дребно и дори първокласници вече съм виждала с такива. И защо до сега не са решили проблема с внасянето на джиесеми в затворите, когато едно устройство за блокиране на сигнала на джиесемите струва около 200 лева на дребно. Подчертавам “на дребно”, защото при по-голяма поръчка може да им направят и отстъпка.

И за друго се сетих – защо в килиите няма камери, като там все пак са престъпници, голяма част от които и рецидивисти?

Сега ми хрумва едно сравнение между затвора и училището.

https://www.art1a1d.comУчилищата и затворите са свързани – държава, която затваря училища, отваря затвори

В някои училища също нямат достатъчно добра материална база.

В училищата има камери в почти всяка класна стая, в коридорите, във фоайетата… май само в тоалетните няма.

На всичко отгоре най-различни институции продължават да реват, че в училищата трябва да има непрекъснат он-лайн видеоконтрол.

А в затвора…

Че то учителите и учениците излязоха по-големи престъпници от рецидивистите :( Част от училищата по едно време се засилиха да купуват устройства за заглушаване на сигнала на телекомите по време на матурите.

А в затвора…

От тези мои малко несвързани размисли излиза, че затворникът е човек и има права, а всички останали нямат права, следователно не са хораиличили.

Хората в затвора с действията си сами са се лишили от някои граждански права. Да, хора са и имат следните права: да живеят, да се хранят, да имат подслон и топлина, да извършват обществено полезен труд и, евентуално, ако могат, да четат. Всичко друго са глезотии. Според мен затворът за това е затвор, за да ограничава свободата им да правят каквото си искат… но… те го правят. Ами като е слаб контролът – ще го правят.

Свободата, Санчо…”




автор: Златка Димова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+