9 интересни факта за часовниците

Има част от историята, която винаги ни придружава, това е часовникът!

https://www.art1a1d.comТова, което е на китката ви (ако носите ръчен часовник) е резултат от хиляди години изследователска и развойна дейност – шумерите и египтяните са сред първите, които са разработват и използват часовници. Оттогава всяка отделна култура или население, в която и да е географска ширина започва да развива системи и устройства за измерване на преминаващото време.

Първите часовници са използвали движението на слънцето, водата или пясъка и дори потреблението на свещи.

Модерните часовници нямат нищо общо с първоначалните разработки, но те са пряка последица от тези разработки и множеството истории и анекдоти, които вървят с тях.

Може би смятате, че само учени и „технически грамотни“ хора са повлияли на развитието на часовника, но ще откриете, че дори филмите са били от значение за това развитие. Можем да напишем енциклопедия с всичките тези истории, но ще обърнем внимание само на нашите 9 най-интересни факти – от исторически факти до любопитни такива, анекдоти и дори най-обикновена техническа информация.

На Жак Кусто (1910-1997) се приписва част от успеха на часовниците Rolex Submariner, той е този който обръща вниманието на масовата аудитория към тях в документалния филм от 1954 г. „The Silent World“. Във филма той носи Rolex Submariner, първия точен ръчен часовник, разработен за използване под вода. Часовникът Rolex Oyster Perpetual Submariner дебютира на панаира за часовници в Базел през годината, в която „The Silent World“ излиза по екраните. Интересното е, че първият часовник с водоустойчив (винтов) корпус се дължи на Франсоа Боргел (около 1880 г.).

Първият модерен хронограф е изобретен от Луи Моне през 1816 г. През 1844 г. актуализираната версия на хронографа на Адолф Никол е първата, която включва функция за пренастройка, позволяваща последователни измервания, за разлика от постоянно движещата се стрелка в оригиналния хронограф.

Първият разработен и тестван часовник, който е оцелял при падане от мъжка баня намираща се на четвъртия етаж (десет метрово падане) е Casio G-Shock. В резултат на този успех много други марки развиват различни часовници, които да устояват на „екстремни“ приключения и условия.

Rolex първи получават наградата за ръчен часовник с хронометър от Училището по Хорология в Виена (1910) и сертификата за точност Клас „А“ от обсерваторията Kew в Англия (1914 г.). И до ден днешен часовниците Rolex постоянно получават повече Chronometer Certificates от Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), от всички други компании за часовници в света взети заедно.

Джон Харисън (1693 – 1776) е самообразовал се английски дърводелец и часовникар, който е изобретил морския хронометър – в последствие много търсен уред, който решава проблема за изчисляване на географската дължина по време на пребиваване в морето. Неговото решение революционизира навигацията и значително увеличава безопасността на пътуванията на дълги разстояния по море.

Rolex Milgauss и Omega Seamaster Aqua Terra са проектирани да останат надеждни и прецизни в среда с изключително високи магнитни полета – среда, която принципно „нормален“ човек не би изпитал, но са много полезни за някои учени (например хора, които работят в CERN).

Seiko Astron е мъжки ръчен часовник захранван от слънчева батерия и е първият в света GPS слънчев часовник.

Astron включва регулирана от GPS корекция на времевите зони, функция, която чрез сателит разпознават 39 световни часови зони, както и вечен календар. Автоматичното атомно синхронизиране на времето от GPS сателитите е една от най-добрите характеристики на това устройство, което има GPS приемник с ултра ниска мощност. Този часовник е точен до ± 15 секунди на месец, когато не се синхронизира автоматично със сателитите. Той включва също така и самолетен режим, който деактивира автоматичната синхронизация по време на полет.

Часовниците с калкулатори са представени за пръв път през 70-те години на миналия век и продължават да се произвеждат и до ден днешен, въпреки че се радват на най-голяма популярност през 80-те години на миналия век. Най-прочутата марка е серията Casio Databank, въпреки че часовниците направени от „Timex“, също са били популярни.

Един от най-евтините масови часовници се прави от швейцарски производители на часовници (иначе познати с тяхната прецизност и скъпи часовници) – това е „Swatch“, пуснат за първи път на пазара през 1983 г.

Надяваме се, че сте намерили горните факти за интересни, любопитни и задълбочени… и сме сигурни, че от днес нататък ще започнете да гледате часовника си с различни очи или нагласа. Винаги помнете многото хора допринесли в продължение на хиляди години за развитието на часовника, който носите на китката си (или в джоба). Той би могъл да бъде най-скъпия или най-евтиния часовник, но все пак дължи съществуването си на историята…




материал на  http://rozovadolina.net/ автор: Георги Иванов

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+