Моите пари, твоите пари, нашите пари

https://www.art1a1d.com/Темата за парите тегне над нас още от първата среща – няма едно мнение кой трябва да плати сметката. А когато се харесаме и решим да се „вземем”, нещата стават още по-сложни.

Има няколко основни модела на финансови взаимоотношения на двойката и множество техни вариации.

Моите пари са си мои, твоите са наши – едната половинка осигурява всички средства на общия бюджет, а другата разполага със своите, както намери за добре.Това е особено често срещано при непропорционални доходи в семейството, когато единият партньор печели значително повече и поема всички общи разходи.
Моите пари са си мои, твоите са си твои – делите си разходите и никой не дава на другия отчет колко и как изкарва и харчи. Този модел гарантира финансовата независимост и на двамата партньори, като в същото време отговорността е споделена. Придържането към него става трудно, когато единият партньор има временни финансови затруднения или когато се появят децата.
Няма мое и твое, всичко e наше – може би най-романтичният и най-рядко срещан в чист вид. Във взаимоотношенията има пълна прозрачност, доходите и на двете страни се превеждат в споделена банкова сметка.
Няма твое и наше, всичко е мое – класиката в жанра, пълният монопол. Често е псевдо-патриархален и монополистът е мъжът, но има и изключения. Би бил подходящ за двойки, в които единият партньор държи да контролира, а другият не би искал или не може да поема никаква отговорност по финансовите въпроси.

Няма да съдя и истината е, че всеки от тези модели има своите предимства и недостатъци. Няма универсална вярна формула.

Но има няколко неща, които да имате предвид, за да си спестите бъдещи сътресения във взаимоотношенията, а също и в личен план.
Проявете разбиране

Напълно възможно и много вероятно е с партньора ви да имате различни виждания за общия финансов живот. Това е съвсем в реда на нещата – и двамата имате различен опит и сте се формирали в различна среда. Опитайте се да разговаряте спокойно и да разберете позицията и мотивите на другия. Така е по-вероятно да достигнете до решение за модел, който да удовлетворява и двете страни.
Уверете се, че сте на еднаква вълна

Успешният модел е този, който е приемлив и за двете страни. Ако единият партньор се чувства ощетен по някакъв начин, това рано или късно ще компрометира отношенията ви. Компромисите и гъвкавостта са хубаво нещо, стига да не са прекалени и да не са за сметка на личните принципи. Няма да навредят периодичните разговори по въпроса. Все пак във времето и при променени обстоятелства може да се наложи да попромените модела, към който се придържате или поне части от него.
Помислете за отговорността

Ако само единият се е нагърбил с цялата финансова отговорност, след време това може да натежи. Това важи в особена степен за онези неблагоприятни периоди, когато нещата загрубеят. Дори само споделянето на тревогите носи известно облекчение. Възможно е също другият партньор в даден момент да се почувства в твърде зависимо положение.
Не крийте информация от другия

Това, че единият от вас е водещ в този аспект от взаимоотношенията, не означава, че другата страна няма право на информация за общото ви финансово положение. Ключовата дума тук е общо – засяга и двама ви. Особено при наличието на някакъв проблем.
Помислете и за себе си

Да си част от „ние” е чудесно, но е препоръчително да запазите поне минимална автономност. Неприемливо е да нямате никаква независимост и да нямате достъп до банкови сметки и средства в брой. Вие не сте дете, а партньор. В живота се случват достатъчно лоши и неочаквани неща (не само разпадане на връзките) и е редно да можете да реагирате адекватно. Сещате ли се за фонд „Извънредни ситуации”? Е, ако нямате достъп до семейния такъв, задължително се погрижете да имате свой личен. Това е един вид поемане на отговорност за вашето лично бъдеще, а ако сте родители, и за бъдещето на вашите децата.

У нас предбрачният договор съществува от скоро, а много двойки изобщо не сключват брак. Любовта и отдадеността са най-важни в една връзка. Но когато става въпрос за финансовото ви положение, е добре да бъдете рационални и да обмислите вида на собствеността си, разпределението на средствата в банковите сметки и други такива „романтични подробности”. Направете си консултация и с бракоразводен адвокат, дори и да не планирате сватба скоро (или изобщо). Това не означава, че планирате края на връзката си още в нейното начало. Това означава, че регламентирате тези отношения по справедлив и за двете страни начин и поемате отговорност за бъдещето си като двойка и като отделни личности.

Недейте да си мълчите, ако нещо във финансовите ви отношения е проблем за вас. Не го оставяйте да се нагнетява във вас, докато избухнете, не бъдете и нападателни или обвиняващи. Партньорът ви би трябвало да ви обича и подкрепя и едва ли би искал да сте нещастни. Заедно можете да намерите решение.
Помислете и за партньора си

Това, което правите и казвате, се отразява на хората, които обичате. Проявявайте разбиране и уважение и се поставяйте на мястото на другия, за да не нараните чувствата му. Спазвайте елементарен етикет във финансовите отношения – не натяквайте кой колко изкарва, какъв е приносът му към семейния бюджет, а още по-малко пък обсъждайте това с или пред други хора.

Вашите взаимоотношения не се изчерпват само с това, нали? Приносът на партньора ви във връзката не се измерва с фиша за заплатата и салдото на банковата сметка. Не си позволявайте да забравите това, а ако това е необходимо, го напомнете и на любимия човек.




материал на https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+