Козунак със заквасена сметана

https://www.art1a1d.comТази рецепта за козунак със заквасена сметана е за тези, които искат да опитат различна рецепта от класическата.

Вкусният козунак със заквасена сметана по нищо не отстъпва на традиционния козунак. Рецептата съм съобразила така, че да може да се приготви и в хлебопекарна. Тоест, който няма машина за хляб може да го направи на ръка. Козунакът става с безброй много конци. Спазете точно рецептата ми, тъй като съм изчислила всички продукти заради тези, които ще месят и пекат в машина. Козунакът може да омесите и с миксер с приставките за тесто.

Необходими продукти: 100 гр. заквасена сметана, 2 цели яйца+ 1 жълтък за намазване на козунака, 150 гр. захар + 2 супени лъжици за поръсване на козунака, 7 гр. суха мая, 50 мл. прясно мляко, 125 мл. олио, 1 супена лъжица ракия или друг твърд алкохол, 1 лимон или 2 прахчета ванилия, 500 гр. качествено брашно, 1 равна чаена лъжичка сол.

Приготвяне на вкусния козунак със заквасена сметана:

През това време в купа смесете захарта, заквасената сметана, 2-те яйца, 1/2 от олиото, настърганата кора от лимона или ванилията и супената лъжица алкохол. Разбъркайте до смесване на продуктите и разтваряне на захарта (не ви е необходим миксер). Към тази смес прибавяте активираната мая за хляб и разбърквате. Отделете 50 гр. от брашното, което ще добавите ако има нужда (всяка марка брашно има своя рандеман).

В случай, че месите на ръка, правите кладенче в пресятото брашно. На дъното на кладенчето слагате солта и изсипвате течните съставки. Замесете тесто като поемате по малко от брашното. Тестото трябва да е гладко, меко и нелепнещо. След като го омесите започнете да добавяте от останалата мазнина като разтягате тестото и го намазнявате. Сгъвате и премесвате леко. Повтаряте това докато мазнината бъде усвоена. Оставяте тестото в намазнен плик да втасва докато удвои обема си. Времето за втасване може да варира от 1 до 2 часа и повече. Това зависи от температурата на помещението.

Втасалото тесто се разделя на три равни части без да се премесва. Всяка част се оформя на правоъгълна лента с ширина около 10 см. и дължина около 30 см. Намазнява се съвсем леко всяка лента и се усуква. Трите усукани ленти се сплитат като плитка коса. Поставят се в продълговата тава за кекс, която е леко намазнена или постлана с хартия за печене. Оставя се повторно да втаса за 40 минути. Преди изпичане се маже с жълтък, към който сте прибавили няколко капки олио. Поръсвате с навлажнена с вода захар. Печете на 170 градуса без вентилатор на средна скара около 45 минути.
Проверете с дървено шишче готовността на вашия козунак със заквасена сметана. Ако шишчето е сухо извадете веднага от фурната.

https://www.art1a1d.comЗа тези, които ще месят и пекат в хлебопекарна начинът на приготвяне е следния: всички продукти, които използвате трябва да са със стайна температура, с изключение на прясното мляко, което трябва да е хладко (около 35-36 градуса). В малка купичка сложете маята, 1/2 чаена лъжичка от захарта, 1 чаена лъжичка от брашното и залейте с хладкото прясно мляко. Разбъркайте и оставете настрани докато маята се активира и направи калпаче. В купа смесете захарта, заквасената сметана, 2-те яйца, 1/2 от олиото, настърганата кора от лимона или ванилията и супената лъжица алкохол.

Разбъркайте до смесване на продуктите и разтваряне на захарта. Към тази смес прибавяте активираната мая за хляб и разбърквате. Отделете 50 гр. от брашното, което ще добавите ако има нужда (всяка марка брашно има своя рандеман). Тази смес налейте в контейнера на машината. Изсипете 450 гр. брашно и в средата му направете малко кладенче където сложете солта.

Сложете контейнера в машината и пуснете на кратка програма за месене (при мен тя е 10 минути). След като завърши програмата отново я пуснете и по време на месенето добавяйте по малко от мазнината. Тестото трябва да усвои олиото. Ако има нужда добавяте от брашното, което заделихте (тестото не бива да се маже под бъркалките). Тестото се оставя да втасва както при месенето на ръка. В случай, че машината ви има програма за квасене на мляко, може да я ползвате за не повече от 30 минути и да я изключите.

Втасалото тесто се изважда от контейнера и се дели на три части какtо при тестото, което е месено на ръка. По същия начин се оформя, само че се поставя в контейнера на хлебопекарната, като изваждате бъркалките (те не са ви необходими при печенето). Втасва повторно за около 40 минути. Намазвате с жълтък по описания по-горе начин и поръсвате със захар. Включвате напрограма изпичане. Печете 40-45 минути. Проверявате с дървено шишче.
Този козунак със заквасена сметана става чудесен и при двата варианта на месене.

Тези, които имат машина спестяват ръчния труд.

Много от вас сигурно ще си кажат какъв е този козунак с 2 яйца, но когато опитате от козунака със заквасена сметана ще разберете, че по нищо не отстъпва на козунак с 5 или 6 яйца.

Успех на всички, които отново ще се доверят на моята рецепта!




материал на Домашни хитрини

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+