Значение на цветовете

https://www.art1a1d.comНаучните изследвания са доказали психологическото въздействие на цветовете. Над 80% от визуалната информация е свързана с цвят. Всеки цвят има различни значения и затова хората проявяват различни реакции към различните цветове.

Същото важи и за интериорният дизайн. За това при обзавеждане на жилището или офиса трябва да се подхожда много внимателно при избора на цветовете, както за самите мебели, така и за всичко останало, като стени, аксесоари, пердета и т. н.

Топли и студени цветове:

Към топлите се отнасят червените, жълтите и оранжевите цветове – те са наситени с напрежение и привлекателност, често се използват, за да се подчертаят важните елементи в дизайна, тъй като изпъкват.

Към студените – синьото, тюркоазеното и виолетовото. Студените цветове са „по-смекчени“, придават на дизайна изчистен и елегантен вид.

Зеленият цвят е баланса между топлите и студените цветове

Неутрални цветове – към тях спадат бялото, черното и сивото.

Рядко един цвят съществува сам по себе си. Най-често става въпрос за комбинации от различни цветове, които хармонично се допълват (хармонични цветове) или контрастират (цветови контраст).

КАФЯВ ЦВЯТ – Кафявият цвят е отвъд активната страна на живота, олицетворява самия живот, но по пасивен начин. Създава усещане за пасивно задоволство и уют. Въпреки, че се възприема като скучен цвят, кафявото създава усещане за спокойствие и топлота, честност, здравословност и практичност. Приема се за „благоприличен“, буржоазен цвят, който предизвиква асоциации като солиден и органичен. Олицетворение е на сигурност, надеждност и стабилност.

ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ – Червеният цвят е цветът на огъня и кръвта, свързан е с енергия, здраве, сила, власт, мощ, решителност, както и страст, желание и любов. Това е един емоционално наситен цвят, придава усещане за топлина. Има много висока видимост и поради този факт често се използва за обозначаване на опасност – високо напрежение, пътните знаци, светофарите и противопожарните съоръжения обикновено са боядисани в червено. Използва се като символ на смелост и затова може да се види в много национални знамена. Червеното често се използва, за да се предизвикат еротични чувства (червени устни, червени нокти, червените фенери, „Дамата в червено“, и т.н.). В живописта и дизайна червеното се възприема със следните характеристики: сила, жизнерадост и динамика. Това е най-атрактивния и натрапчив цвят от всички, излъчва топлина и моментално привлича погледа. Съответства на активната страна на живота, поради този факт отблъсква чувствителни и срамежливи хора. Червеното изважда текста и изображенията на преден план. Често се използва като цвят за акцент. Черният цвят в комбинация с червено, значително засилва въздействието на червеното. Жълтия цвят прави червеното да изглежда още по-топло, динамично и комуникативно. Червеното, комбинирано със синьо зеленото, контрастира по крещящ начин.

ОРАНЖЕВИЯ ЦВЯТ – За човешкото око, оранжевият цвят е много горещ и затова създава усещане за топлина. Свързва се с радост, слънце и тропиците. Оранжевото представлява ентусиазъм, очарование, щастие, креативност, решителност, атракция, успех, насърчаване и стимулиране. Независимо от това, оранжевото не е толкова агресивен цвят, колкото е червения цвят. Много добре се приема от младите хора. Този цвят олицетворява чувството за хумор, оптимизмът и приятелството. Стимулира доверие, толерантност и чувство за общност. Като цитрусов цвят, оранжевия цвят е свързан със здравословна храна и стимулира апетита. Притежава висока видимост и символизира безопасност и поради тази причина е приет за световен цвят за спасителни дейности. В дизайна този портокалов цвят кара елементите да изглеждат по-близо и по-големи. Поради тази причина често се използва, за да привлече вниманието и да се подчертаят най-важните елементи на дизайна.

ЖЪЛТИЯ ЦВЯТ – Жълтият цвят е най-светлият основен цвят, експанзивен е – създава усещане за движение и често доминира пред другите цветове. Този весел цвят винаги е следван от окото, а в най-ярките си нюанси може да е по-агресивен дори от червения цвят. Повдига духа, стимулира комуникацията, символ на интелект и внимание към детайла. Жълтото е цветът на слънчевата светлина. Използването му предизвиква приятни чувства. Той е свързан с радост, щастие, интелект и енергия, създава затоплящ ефект, предизвиква бодрост и стимулира умствената дейност. Особено подходящ е за насърчаване на продукти и предмети предназначени за децата, свързани с отдих… Използването му може да има обезпокояващ ефект – този цвят изпъква пред другите цветове, особено в комбинация с черния цвят. Това съчетание се използва често, за да издава предупреждение. Жълтият цвят в снимките – означава минало време. Жълто в съчетание с бяло придава лекота и енергия.

ЗЕЛЕНИЯТ ЦВЯТ – Зеленото е свързано с изцеление, благоденствие, прераждане, хармония, спокойствие и щедрост. Този цвят е баланса между топлите и студените цветове. Популярен в повечето култури. Това е цветът на природата и плодородието. Символизира екологията – растежа, възраждането и естествената природна среда. Това е най-спокойният цвят за човешкото око, показва стабилност и издръжливост, надежда, благородство, великодушие, свежест. Зеленото има голяма лечебна сила. Зеленият цвят понижава кръвното налягане, успокоява нервната система и ума, стимулира творческия процес. Цветът на волята за оцеляване и инстинкта за самосъхранение – за разлика от червеното (което асоциира опасност), зеленото означава безопасност. В интериорният дизайн и вътрешното оформление този цвят е често срещан. Помещенията, боядисани в зелено са приятни за обитаване, успокояват и стимулират умствената дейност. Този цвят позволява комбиниране с много други цветове и присъства във почти всеки дом под формата на стайно растение. Зеленото е приятен за окото цвят придава на изображенията да изглеждат по-далеч. Зеленото е пряко свързано с природата. Зелено в комбинация със синьо – обозначава начало и растеж и една свежа цветова схема приятна за окото. Дава чувство на спокойствие и пролетно настроение и е отлична за проекти, свързани с екологията и природата. Тази комбинация също така е подходяща за спални и за бани, поради релаксиращия ефект. Зелено, комбинирано с кафяви или бежови цветове се използва за рециклирани и органични продукти. Зелено, комбинирано с жълто и бяло (или черно) е често срещана цветова схема в дизайна на спортни артикули. Зелено, комбинирано с оранжево се получава много приятна свежа палитра, използва се в дизайна на безалкохолните напитки.

СИНИЯТ ЦВЯТ – Синият цвят символизира благочестие, искреност, лоялност. Това е цветът на небето и морето, свързва се със стабилност, внушава власт, доверие, лоялност, мъдрост, увереност, интелект, вяра и истина. Има успокояващ ефект и създава усещане за спокойствие и сигурност. Добър избор е за декориране спални. Синьото е сред най-тъмните цветове и предполага почтеност, достойнство и духовно извисяване, дълбочина. То е отдалечаващ се цвят, изразява безкрайност и прохлада. Колкото е по-тъмно синьото, толкова повече се засилва усещането за безкрайност. Този цвят кара хората да мечтаят. За разлика от емоционално топли цветове като червено, оранжево и жълто, синьото е свързано със съзнание и интелект, спомага за повишаване на производителността. Естественият цвят на синьото и небесната му асоциация го правят универсален. Внушава важност, увереност и консервативно излъчване и затова е най-разпространения корпоративен цвят, особено в тъмните си нюанси. Синьото е мъжки цвят, според проучванията той е много добре приет сред мъжете. В комбинация с бяло – придава усещане за свежест и чистота. Когато се използва заедно с топли цветове като жълто или червено, синьото може да създаде силно въздействащ и ярък дизайн. Синият цвят е страхотен избор в дизайна за туристически агенции, басейни, масажисти, лекарски кабинети, офиси, аптеки и центрове за отслабване.

РОЗОВИЯ ЦВЯТ – Розовият цвят е комбинация между червено и бяло, оттенък, който може да бъде описан по-скоро като нюанс. Съчетава енергията на червеното и спокойствието на бялото. Розовото е „сладката“ страна на червено – колкото по-голям е процентът на червено, толкова по-енергичен е този цвят, но без да е прекалено агресивен. Неговата символика и популярността му са обект на много влияния. Розовият цвят е цветът на универсалната любов и щастието, възприема се като безгрижен и позитивен цвят. Не случайно съществува терминът гледаш на живота през „розови очила“. За повечето хора това е цветът на захарния памук, дъвката, на бебетата и малките момиченца. Асоциира чувство за релаксация, но проучвания показват, че използването на големи количества розово може да предизвика физическа слабост и умора у хората. Розовият цвят създава усещане за плахост и сладникавост. Въздейства по-скоро върху вътрешния ни свят, не призовава към действие, поради което често е предпочитан от по-интровертните хора. Нежен и деликатен, розовия цвят напомня за ранните пролетни цветя, романтика, любов и приятелство, грижовност. Той обозначава женски качества – изисканост, изтънченост и пасивност. Розовата панделка е международно признат символ на надеждата и информираността в борбата срещу рака на гърдата. В интериора се използва за обзавеждането на детски стаи. Нюанси на розово – коралов цвят, телесен цвят, магента, малиново (сини нюанси – горски плодове), роза, сьомга (розово-оранжев цвят), водна лилия. Комбинацията червено + розово означава любов и има голямо приложение в дизайна на картичките и подаръците за Свети Валентин.

ЛИЛАВИЯТ ЦВЯТЛилавите цветове са изключително рядко срещани в природата. Те са очарователни и асоциират забавление, празничност и тържественост. Необичаен и необикновен, неземен и магичен, лилавия цвят често се асоциира с кралски особи. Той символизира власт, благородство, лукс и амбиция, внушава чувство на богатство, разточителство, самочувствие и независимост. Този магически цвят е подходящ да се използва в графичния или интериорния дизайн, когато е необходимо да се внесе чувство на фантастика, мистерия и магия и магьосничество. Чувството за капризност незабавно се предава с виолетовия цвят. Според проучванията, почти 75 на сто от подрастващите деца предпочитат лилаво пред всички други цветове, затова често се използва за насърчаването на продукти за деца. Синкав нюанс на лилавото създава усещане за мистерия, докато червеникавия нюанс го прави чувствено. Лилавото се възприема много крайно. Хората или го обичат или мразят. Мъжете рядко харесват този цвят, въпреки това, той е чудесен цвят за хора на изкуството. Срещан е в магазини за дрехи, художествени галерии, нощни клубове, фотографски студия, магазини за бижута, козметични студия. Комбинацията от лилаво, оранжево и зелено е присъща за дрехите на клоуните.

БЕЛИЯТ ЦВЯТ – Бялото е свързано със светлина, доброта, невинност и скромност. Това е цвета на съвършенството. Може да представлява раждане, чистота и простота. Белият цвят е противоположност на черния цвят. За разлика от черното – белия цвят обикновено има позитивно възприемане и означава безопасност. В света на мебелния и интериорния дизайн, бялото и черното са изключително модни цветове. Но според бялото и черното са слабо предпочитани като любим цвят от по-възрастните хора.

Бялото се използва като символ на простота в хай-тек продуктите. Цветът на снега насърчава пречистване на мислите и умствената яснота. Бялото пресъздава идеята за надеждата и очакванията за лечение и възстановяване, затова открай време това е цвета на болниците и лекарските престилки. Бялото често се използва като символ на безопасността при насърчаване на медицински продукти и съоръжения.
Бялото е светът на святото и просветлението, бягството и успешното начало. Белият гълъб е символ на невинната душа, в Библията той символизира образа на Светия Дух. Бялото означава невинност и милосърдие, а червеното символизира кръвта на Христос. Бялата тога се отнася до чистотата на морала и светостта на живота. В Китай, Индия и Япония – белия цвят се свързва със смъртта и траура. За будистите бялото е цветът на лотоса – символ на чистотата и светлината, а също така и на познанието. Белият цвят е добър избор за булчински магазини, сватби, стоматолози, хлебопекарни. Бялото знаме е знак за капитулация и е всепризнат символ на мира, злоупотребата с него се счита за военно престъпление. Тъй като белия цвят е неутрален, той е особено подходящ за фон. Успешно се комбинира със всички останали цветове, придава чистота и светлина в дизайна. Бяло в комбинация със светло синьо засилва освежаващия ефект, внушава идеята за чистота. Съчетанието най-контрастните цветове: бяло и черно създава напрежение, почти драматична атмосфера. Текстът на бял фон се чете най-лесно.

https://www.art1a1d.comСИВИЯТ ЦВЯТ – Сивия цвят е неутрален, затова е в добра хармония с всички останали цветове. Най-популярната цветовата схема на интериора на офис сградите. Със своя индустриален аспект, това е цветовата схема на 20-ти век, на високите технологии и индустриализацията. Сериозен, умерен, безчувствен, студен и тих този цвят е лесен за възприемане. Успокоява и потиска всичко витално. Предполага анализиране и атмосфера, лишена от емоции. Често изобразява мъгла, скука и мръсотията на големите градове, но и означава индустриален, машинен и „модерен“. Мъжете имат по-силно изразени предпочитания към сивото. 26% от младите мъже избират сивия цвят като предпочитан. Подходящ е за фон, за да представи елементи в други цветове. Сребристият цвят като светъл нюанс на сивото е често използван в дизайна и рекламата. Продукти и опаковки в сребрист цвят изглеждат качествени, изящни и ценни. Много добре предава идеята за аристократичност и елегантност в комбинация с черното. Сребърен цвят – за създаване на хай-тек ефект, използвайте сребро в комбинация с други цветове. Сребърният цвят се съчетава успешно със злато и бяло, за да придаде на чувство на власт и контрол.

ЧЕРНИЯТ ЦВЯТ – Черното се свързва с изисканост и стил, високо качество и класа, власт, престиж, елегантност, надеждност, простота и изтънченост. Този мистериозен цвят обикновено се асоциира с драматизъм, мистерия, със страха от неизвестното. Това е цветът на „отрицанието“, за разлика от бялото, което е цвят на „утвърждаването“. Цвят на магиите, той поражда желание за унищожение на съществуващото и песимизъм. Този цвят е на анархичната опозиция и на абсолютните претенции за власт. Черното е използвано като символ на специалното и високопоставеното. Цветът на сянката, мракът и нощта, черното е отрицанието на светлината. Черно обаче означава и сила, богатство и сериозност и се счита за много официален, елегантен и престижен цвят. Чрез черното човек показва, че иска да бъде различен – черен костюм, черна лимузина и черно куфарче внушават почит и достолепност, когато човек иска да се отличи от шарения свят. На черен фон яркостта на всички останали цветове се засилва, те искрят и изпъкват много добре. Черният цвят дава чувството за перспектива и дълбочина. Черното отдавна се е наложило като модерен цвят, който внушава елегантност и нестандартност. В комбинация с червено, оранжево или други много ярки цветове черното придава много агресивна цветова схема. Черното контрастира добре с ярки цветове. Черното изважда на преден план формата и материята. Създава чувство на лукс и ред.


б

материал на https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+