Облеклото

Знаете ли колко много се е променило облеклото на хората в Европа от Древността до наши дни.
хИ не винаги това е било лесно прието от хората в различните времена и различните държави.
От Древността хората са изпитвали възхищение от човешката фигура и поради това или топлия Средиземноморски климат- в страните там- облеклото е било оскъдно. Основна дреха е бил хитонът, носен и от мъже и от жени. В началото той бил дълъг, но с течение на времето му започнали да го скъсяват и стигнал дължина до коленете.
Когато каноните на християнската религия подчиняват Древния свят- те обявяват човешкото тяло за източник на пороци и прикриването на голотата става задължително за облеклото.byzant По-късно се появява панталонът като дреха за мъжа. Казват, е в Рим панталонът идва от облеклото на така наричаните ,,варварски племена”. Първи слагат панталон войниците, след като видели от ,,варварите” как тази дреха е удобна във военни ситуации и осигурява по-голяма свобода в движението на тялото. Във висшето общество на Византия над панталона се спускала къса туника. Постепенно сандалите били заменени от ботуши, появяват се шапките.
През Средновековието, поради по-студения климат- панталонът се прави от по-груба материя, а сандалите вече са заменени от обувки и ботуши. Дрехите били в малко цветове, извличани от растения. Постепенно с отслабване на Църквата се появила необходимост от по-удобно и интересно облекло, още повече, че бил измислен и тъкачния стан, който започнал да прави по-красиви тъкани. След 15 век започва бурно развитие и промени в облеклото на хората и вече започва да се говори за мода, но отнесена само към на висшето общество. Появяват се обемните дамски рокли и чорапите по краката на мъжете. Основни тъкани са ленът, вълната и конопът.
брПрез 16 век със завладяване на непознатите до този момент светове към Европа идват богатства от тъкани, скъпоценности и това помага облеклото да стане по-пищно и богато украсено.
19 век носи бурни икономически промени. От 1830 година- дамската рокля става силно вталена и по-къса. Появяват се шапките. Мъжете слагат вратовръзка и бомбе. Появява се шевната машина и за първи път се използват живи модели за демонстриране на модели дрехи. До 1914 година съществува понятието Бел епок- период, когато облеклото е красиво и изящно, но възможно само за малка група хора. В 1910 се появява сутиенът.
Силна промяна в дамската дреха предизвиква 1960 година. Тогава се появява минижупът и клош-панталонът, тънкият висок ток на дамската обувка.Т ова е времето на сексуалната революция. В наши дни вече говорим за висша мода- изработване на първокласни дрехи по поръчка и съобразени с най-новите тенденции в облеклото, използвайки най- модерни материи.
оПрез вековете, когато вече може да се говори за мода в облеклото различни държави и градове са били центрове, налагали промени и създавали нови тенденции в облеклото. Първи център на модата в миналото била Бургундия, но по-късно тя отстъпва място на Италия и Франция. В 19 век нов моден център става и Лондон. В тези градове се организират големи сезонни представяния на колекции различни водещи модни фирми. Те дават тон на модата за следващите сезони и години. Вече се издават многобройни модни списания. Известни са имена на водещи дизайнери.
В наши дни в Европа няма канони, които да определят какво точно да бъде облеклото на хората и това дава възможност всеки да преценява какво да облече според своя вкус и възможности. Добрата фигура и визия са входен билет за всеки, който иска да бъде приет добре там, където желае да присъства и да бъде оценен.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+