Българското семейство като институция се разпада

https://www.art1a1d.comЗачестилите случаи на жестока агресия сред подрастващите ме ужасява.
В тази връзка споделям един материал на психиатър, чието мнение подкрепям, защото дългата ми учителска практика доказва тенденциите при развитието на младоте хора от ранна възраст да не правят разлика между млад и стар човек, между обществено и семейно поведение, между добро и зло, между реална и виртуална действителност …

Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в коментар на агресията на деца спрямо клошар във Варна, която е довела до неговата смърт.

“Причините за агресията са много. И наистина те се коренят и в обществото, и в отделния човек, и в семейството, в което той е израсъл”, коментира тя случая, при който деца пребиха до смърт клошар, трето момче снима, а четвърто гледа.

“За пореден път си помислих колко е болно нашето общество и колко много работа – лична и обществена, имаме да свършим, за да не се случват такива неща, или поне да се случват много рядко”, заяви тя.
Тя акцентира, че по същото време излезе наяве и скандала в дом “Хризантема” в Габрово. “И там отново имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш как се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се прекрати тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете”, обясни д-р Гълъбова.

“При момчетата снимането е с цел да се похвалят. Тези деца са толкова неуки, и не говоря за образование, толкова не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че смятат, че вършат нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за хвалба”, изтъкна още тя.

“Гледах и родителите – те са толкова безкритични. Корените на детската агресия трябва да се търсят при родителите, да се търсят в семейството”, категорична е д-р Гълъбова.

“В българското семейство се случва нещо страшно. Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, според мен, не се разпада, то се е разпаднало.

Казвам това и по отношение на семействата, които още са заедно и ужким са цели. И там има много проблеми”

“В българското семейство не се говори, децата са обект на задоволяване на всевъзможни материални интереси, марковите стоки трябва да ги имаме, всичко да ни е марково.

А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в училище, кои са ти приятели, с кои учител не се разбираш”, посочи още д-р Гълъбова.

материал на https://www.art1a1d.com



/ материал, открит в електронни медии /

автор: Теодора Симова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+