Легенди за Банго Васил .Честита ромска година!!!

https://www.art1a1d.comАко някой все още не е разбрал, днес се ромите посрещна по свой начин и по свое вренме Новата 2018!

За тяах празникът е известен още като „Банго Васил“ (куцията Васил).

Има много легенди за произхода на празника.

Според една от тях Свети Василий спасил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега. Друга легенда разказва, че Банго Васил е бил куц овчар, който помогнал на свой събрат в беда.

Втора легенда казва,че

всички се оплаквали от циганите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На св. Василий и св. Георги им дожаляло и скрили по едно циганче , единият – момче, другият – момиче. Минало време, дошъл празник. Светиите седнали да празнуват, но нямало никаква веселба. Тогава Василий и Георги довели децата, които спасили. Циганчетата започнали да пеят и да танцуват и настанала веселба. Разбрали, че и без тях не бива. Така циганският род бил спасен

Трета легенда разказва, че

веднъж когато циганите огладнели, за да се заситят започнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях и тогава ги видял дявола. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби. Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и започнал да гони дявола, защото имал заръка от Бога да пази циганите. Дяволът се скрил, а Банго Васил започнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те успели да преминат и били спасени.

Четвъртата история гласи:

Имало един цар, който искал да убие ромите. Един човек го завел в една градина, където имало много цветя и Банго Василий попитал този човек дали му харесва и той казал, че те не му харесват, защото цветята в градината били всички еднотипни и едноцветни. Преместили се в друга градина, където цветята в градината били от всички видове цветя и всички цветове. Тогава Банго Васил попитал отново човека дали тази пъстра градина му харесва, той отговорил с да, но това му личало дори по усмихнатото лице. Така той решил да не убива циганите и този ден станал празник за ромите и се чества на 14 януари.



Честито за ромите с пожелание за добруване и успех!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+