Диети-господари на 2017г!

https://www.art1a1d.com/Google приключи с равносметката за 2017 г. и публикува списъка на диетите, които интернет-потребителите са търсили най-често през изминалата година.

За жалост не всичките са еднакво полезни. Лоша новина – все още не е измислена диета, която да ви доближи по параметри до Жизел Бюндхен с минимални усилия. Добра новина – човечеството не се предава и има надежда някой ден отслабващите и диетолозите да открият заедно вълшебната рецепта.

А засега ви представяме десетте най-търсени в Google диети за 2017 г.

Диета с варени яйца

Един кратък поглед върху описанието й дава обяснение на въпроса защо тази диета е взривила интернет – тя обещава от 10 до 18 свалени килца само за две седмици. Имайки предвид, че повечето лекари и диетолози смятат за нормално и здравословно да се отслабва с не повече от половин-един килограм седмично, яйчената диета едва ли може да се нарече полезна. Тя предвижда да ядете две варени яйца на закуска, зеленчуци на обяд и леки белтъчини на вечеря. Някои вариации на диетата съчетават яйцата с половин грейпфрут, а особено строгите трактовки подразбират хранене само с варени яйца и негазирана вода в продължение на две седмици. Порталът за здраве Healthline.com проучи калоричността на подобен хранителен режим и установи, че с него ще ви се падат под 1000 ккал на ден. Това със сигурност ще предизвика загуба на телесно тегло, но ще повлече всичките рискове и странични ефекти, каквито се очакват от всяка строга монодиета. Медицинските специалисти от Харвард ни напомнят, че здравословният хранителен режим предполага да поемаме поне 1200 ккал на ден (включително и по време на активно отслабване!).

Оцетна диета

Ябълковият оцет е представен в интернет като истинска панацея – уж нормализирал храносмилането и помагал за сваляне на наднорменото тегло. Пропагандистите ви съветват да изпивате една чаена или супена лъжица ябълков оцет на ден, за да предотвратите образуването на газове и да стимулирате отслабването. Дали работи? Проведено през 2009 г. проучване доказва, че оцетната киселина (която се съдържа и във винения оцет) помага да се намали с 10 % количеството мазнини, усвоявани от организма след обилна трапеза. Така че е много вероятно оцетът да подпомага отслабването или поне поддържането на текущите килограми. Проблемът е, че той има и своите минуси. Първо – въпросното проучване се е провеждало върху мишки и второ – прекият контакт с оцетна киселина уврежда осезаемо емайла на зъбите. “Зелена” диета Всичко е просто и ясно – повече растения, по-малко захар. Вегетарианството все така се смята за един от най-популярните начини за отслабване. Но тъй като малцина успяват да се откажат от месото, по-добре ще е да наблегнете на десетия резултат от класацията – средиземноморската диета. “Зелената” диета се понася доста добре и не е свързана с излишни разходи (даже напротив). Само че едва ли е достатъчно питателна за зимния сезон.

Диетата на Том Брейди

Пак ще споменем Жизел Бюндхен или по-точно мъжа й, който се е прочул вече не само и не толкова със спортните си постижения във футбола, колкото с диетата си. През изминалата година двамата ни зарадваха с диета, разработена лично от тях. Поначало тя представлявала план за спортно хранене на Том, но по-късно била изпробвана и от Жизел. Диетата е наречена “80/20” и предполага, че 80 % от храната трябва да е от растителен произход (най-вече зеленчуци), а останалите 20 % да са постно месо (телешко, пуешко) и риба (сьомга). Ако си мислите, че това е адски просто, грешите – списъкът на забранените продукти е много дълъг. Сред тях са уж безобидните домати, гъби, патладжани и чушки, млечните продукти, захарта и тестените храни, както и кафето. Брейди има специално отношение към бананите – това са единствените плодове, които си позволява да яде, но само във вид на смути.

Диета с кафе

Сигурно е лесно и приятно да отслабваме, сърбайки любимата си напитка. Мнозина от нас пият кафе през целия ден, докато авторите на диетата на кафе ни съветват да изпиваме само по една чаша след всяко хранене (както и преди и след баня, в минутите, в които нямаме какво да правим и т.н.). Разбира се кафето трябва да е чисто, без захар, сметана или мляко. Позволено ви е да разнообразите кафенцето със сутрешно смути с чиа, три хранения през деня и голямо количество зеленчуци. Смята се, че този коктейл ще ви помогне да придобиете желаните извивки (минус 2-3 кг. за по-малко от седмица). Не забравяйте обаче, че според лекарите препоръчителната дневна доза кофеин не бива да надвишава 400 гр., а злоупотребата с кафе може да доведе до лошо храносмилане и подуване на корема.

Диетата на Емили Ратайковски

https://www.art1a1d.comПрез изминалата година американската манекенка толкова впечатли интернет-потребителите с прекрасната си фигура, че те започнаха активно да издирват в Google “диетата на Емили”. В резултат на това възникна план на хранене, който всъщност не съществува – Емили яде, каквото си поиска. Набедената диета предвижда кафе и тестено изделие за закуска (понякога омлет), зеленчукови салати и дори сандвич за обяд, както и лека вечеря с чаша вода преди лягане. Като цяло хранителните режими на топ-моделите са приблизително еднакви.

Кето-диета

Нисковъглехидратните диети си остават едни от най-актуалните. Какво предполага подобна диета? Минимално количество въглехидрати (5 %), умерено количество белтъчини (20 %) и високо съдържание на мазнини (70-90 %). Кето-диетата не случайно бива споменавана като “машина за горене на мазнини”. Ефективността й се дължи на кетозата – процес, при който организмът започва да извлича енергия основно от мазнините. Трудно можем да оспорим преимуществата й – тялото получава гориво за жизнената си дейност от собствените си мастни запаси и отслабването се ускорява значително. “Висшият пилотаж”, с който се навлиза в кетозата, е гладуването. Без медицински преглед и предварителна подготовка тази диета може да бъде опасна за здравето ви. Golo-диета Засега не е особено рекламирана, но въпреки това е доста интересна диета, базирана на контрол над нивата на инсулин (както знаете, той има свойството да образува тлъстини). При golo-диетата всичко е сложно – не можете да я започнете току-така. Има специални сайтове, в които ще трябва да се регистрирате и да платите такса, срещу която ще получите всичките необходими препарати (те ще ви помагат отначало да регулирате инсулина) и своя план за хранене. Тази диета е високобелтъчинна и предполага повишена консумация на протеини и влакнини, ограничена консумация на бързи въглехидрати и пълен отказ от картофи, макарони, зърнени култури и хляб. С нейна помощ можете да отслабнете бързо (до 10 кг. за три месеца), но злоупотребата с белтъчини и недостигът на въглехидрати могат да ви създадат здравословни проблеми.

“Овчарска” диета

Този режим се базира на “библейските” принципи на хранене и е измислен от Кристина Уайлдс, привърженичка на здравословния начин на живот и хранителен коуч. Диетата може да се опише доста изчерпателно с израза “Всичко хубаво с мярка”. Има два основни момента, първо – задължителен контрол над чувството за ситост и второ – качество на храната (за предпочитане е продуктите да са органични). Диетата представлява многотомна енциклопедия (която Кристина очаква да купите и прочетете), която ще ви помогне да си създадете нови хранителни навици и да се простите почти безболезнено с до 35 кг. наднормено тегло. Впечатляваща цел, имайки предвид, че в интерпретацията на авторката дори мазнините могат да бъдат “святи”.

Средиземноморска диета

Една от най-добрите по здравословност и баланс диети в света. Средиземноморската диета не е толкова план какво може и трябва да се яде, колкото своеобразен списък с правила на хранителното поведение. Тя подразбира неограничена консумация на плодове и зеленчуци, периодично хапване на зърнени и бобени култури и ядки, риба и морски дарове два пъти седмично и глезене с червени меса само по специални случаи. Ключовите продукти са броколи, нахут, кускус, патладжани, лешници, чушки, скариди, домати. Ако искате да отслабвате средиземноморски, оглеждайте се за рецепти с тези продукти. Заменете олиото със студенопресован зехтин и превърнете храненето в удоволствие с помощта на пресни ароматни подправки.




материла на https://www.woman.bg автор: Ива Петрова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+