Нашите имена

С раждането си всеки човек получава лично име, с което той тръгва по своя житейски път.%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0
При различните народи и религии определянето на името на новороденото е ставало по определени правила.
При православните хора е прието да се дават две имена, едно при кръщението и едно светско. Това се правело с цел човекът да получи Ангел- хранител, който да го защитава през неговият земен път. Това име не трябвало никога да се разгласява, защото се вярвало, че ако някой иска да осъществи негативно въздействие върху човека, то едва ли ще успее като не знае кръщелното му име. Това име изпълнявало ролята на талисман.
При католиците има друга ситуация. Давало се едно име при кръщението, второ за ежедневният живот и трето, което може да си избери самият човек, след като стане пълнолетен.
При нас българите все още в някои семейства се спазва старата традиция да се дава на новороденото името на една от бабите или името на един от дядовците. Тази традиция вече е променена или напълно забравена.
В миналото името е имало и някакъв смисъл и се давало с надеждата то да носи добро в живота на човека.
Не малко са били случаите на мъртвородени деца в семейставата в онези тежки времена и хората в такива случаи вярвали, че ако се даде на новороденото име на известен лош човек- то ще го запази, той ще оцелее, тъй като имало приказка, че ,,Черен гологан не се губи”.
В по-ново време бил издаден списък с имена за българските граждани и родителите трябвало да изберат от него име за детето си. Не било приятно, когато те искали име, което не е посочено в този именник.
В наши дни традициите и суеверията, свързани с името на човека са забравени. В именника са се появили и нетрадиционни за българина имена, защото всеки е свободен да избере име на своята рожба.
Така често се стигало и до крайности. Днес има български деца с имена на известни чуждестранни артисти, певци, та даже и на фирми….Дори е разрешено и да се промени име, ако неговият носител не го харесва или има някаква друга причина.
Свободата позволява това….
В наши дни е в сила поговорката, че ,,Човекът прави името, а не името човека”. На това обаче се противопоставят хора, които се занимават с астрология и нумерология. Те казват, че името определя бъдещето на своя носител, защото различните букви в него имат различни вибрации, а броят на буквите има скрита символика.



Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+