12 любопитни факта за Коледа

Празникът Коледа е създал различни обичаи в различните християнски страни. Това се определя от географското положение на държавите и натрупаните обичаи преди встъпване в християнството. При всички народи обаче, този празник е най-очакван от децата. Причина са красивите Коледни елхи и подаръците, поставени под тях от добрия Дядо Коледа.
Дядо коледаИ коледната украса, и подаръците, и името на белобрадия добродушен старец са се променяла във времето. Единствено запазен е ритуалът по посрещане на Коледа и Коледната трапеза.
1. У нас Дядо Коледа до скоро се наричаше Дядо Мраз по подобие на руския старец.
2. Английското име на Дядо Коледа (Санта Клаус) идва от холандското име за св. Николай – Sint Nikolass, съкратено до Sinterklass, което пък американците бързо преобразували в днешния му вид.
3.Ноел Баба – е
турският Дядо Коледа, живял в град Демре. Градът се намира в турската провинция Анталия, но става дума за св. Николай, който е роден там. Мястото още носи легендата за Добрия старец.
4. Първоначално коледни подаръци са били правени само за децата в семействата и това били играчки-кукли, плюшни мечета или книги. Днес всички членове на семейството си разменят подаръци, а децата получават модерни телефони, таблети и компютри.
5. Названието Коледа на английски (Christmas) идва от староанглийски – Christes Maesse или Christs Mass – меса на Христос.
6. Празнуването на Коледа е било обявено за в престъпление през XVII век в Англия.
7. За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин – романтично събитие, на което дамите очакват да бъдат заведени на вечеря. Проучване показва, че все повече млади хора вече предпочитат семейната атмосфера пред шумното празненство.
8. Разноцветни лампички светнали по елхите за първи път в Америка през 1982 година.
9. В наши дни вече се правят и изкуствени елхи, за да бъде запазен този вид в природата. Любопитно е, че първата изкуствена елха била направена от гъши пера.
кол.карт10. Първите коледни курабиики са се появили във Великобритания през 1847 г. Първоначално приготвяни на основата на френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни послания в сладкишите.
11.Първата коледна картичка е измислена от англичанин през 1843 г. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо.
Най-малката картичка пък са създали специалисти от университета в Глазгоу. Тя е невидима с просто око, тъй като е широка 200 и висока 290 микрометъра. Един микрометър е равен на една милионна част от метъра, като ширината на човешкия косъм е около 100 микрометъра. Учените гравирали изображение на коледното дърво върху малко парче стъкло само за 30 минути. Надписването на картичката обаче е истинско предизвикателство
12. Красива сребърна играчка за коледна елха на 140 години може да се окаже най-старата коледна украса в света. Британката Анабел Смит е поставила играчката, която датира от 1870 г. на прозореца на къщата си. Тя била купена за нейния дядо, когато бил бебе.
Как ли ще се променят традициите на Коледа през следващите години?
Може би обичаят за посрещане на празника ще се съхрани, може би канонът ще запази трапезата…но Коледната елха, подаръците ….Със сигурност ще бъдат други!
Едно ще остане, свързано с този празник- надеждата за по-светли и хубави дни, усещането за прераждане и възцаряване на доброто!



Весел празник!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+