Изяжте жабата или защо…

https://www.art1a1d.comМарк Твен някога казал, че ако сутринта изядеш жабата, то остатъка от деня обещава да бъде чудесен, тъй като лошото за днес вече е приключило. Цитирайки това, експертът със световно признание като специалист по лична ефективност Браян Трейси съветва тези, които искат нещо да постигнат, всеки ден първо да изядат своята ,,жаба“: изпълнявайки най-трудното и важно от всички предстоящи задачи.

Да изпълниш всичките си задачи, без изключение е невъзможно, но и ненужно. Достатъчно е да се научим правилно да определяме своите ,,жаби“ и да започнем деня с тяхното ,,изяждане“.
,,Жабата“ е най-важната работа, която сме склонни да отлагаме.

При ,,изяждането на жабите“ е важно да се придържаме към две прости правила.

1. ОТ ДВЕ НАЛИЧНИ ЗАДАЧИ СЕ ЗАХВАНЕТЕ С НАЙ-НЕПРИЯТНАТА
Ако трябва да изпълните две важни задачи, започнете с най-мащабната, сложна и главна. Важно е да се научите да се захващате за задачите, без да се размотавате, като я изпълнявате докрай и чак след това се прехвърляте към следващата. Не се поддавайте на изкушението да започнете с по- простите и обикновени неща!

Помнете: най-важното решение, което вземате всеки ден е с какво да се захванете първо и какво да направите след това / ако успеете да приключите първата задача/.

2. НЕ СЕ РАЗМОТАВАЙТЕ МНОГО, МНОГО.

Тайната на високата работоспособност е в навика всяка сутрин, без много да се замисляте, да се захванете за най-важната си работа. А този навик трябва да се превърне в автоматизъм!

Ние сме устроени така, че завършекът на нашата работа, да ни носи удовлетворение и да ни позволява да се чувстваме победители. И колкото по-важна е работата, толкова по-голяма е нашата радост, увереност и сила.

Една от големите тайни на успеха се крие в ,, полезното привикване“ към ендорфина и към онова усещане за яснота и увереност в собствените сили, което той предизвиква.

Когато това се случва, вие започвате несъзнателно да организирате своя живот така, че постоянно да изпълнявате от начало до край най-трудните и важни дела. Благодарение на силата на този навик на вас ще ви бъде все по-лесно да довършвате работата си до край, отколкото да я зарязвате по средата.

ПОЗНАВАТЕ ЛИ СВОЯТА ГЛАВНА ,,ЖАБА“?
Преди да набележите своята първа ,,жаба“ и да пристъпите към нейното ,,изяждане“, трябва да разберете какво именно искате да постигнете в живота си.

Яснотата е главната съставка на личната ефективност. А една от основните причини, поради която вие се бавите и не желаете да се захванете за работа е лутаницата във вашите мисли и чувството за неопределеност.

Основно правило за тези, които искат да достигнат успех, трябва да бъде: когато нещо обмисляте, вземете лист и химикал. От всички възрастни хора само около 3% умеят ясно да формулират своите цели в писмен вид. Именно тези хора успяват да направят десет пъти повече, отколкото техните колеги.

СЕДЕМ ПРОСТИ СТЪПКИ
Как правилно да поставим целите си? Ето ефективна рецепта, която може да ви послужи през целия ви живот.

1. Определете какво именно се изисква от вас. Удивително е, колко хора продължават да губят време за незначителни неща, просто защото не са се замисляли над този въпрос. Както казва известният специалист по лична ефективност Стивън Кови: ,,Преди да се изкачите по стълбата към успеха се уверете, че тя е облегната към сградата, която ви е нужна“.

2. ,,Мислете на хартия“. Писмено формулирайки задачата, вие я усъвършенствате и я материализирате. Докато целта не е записана, тя си остава само едно пожелание или фантазия. От всички възможни цели изберете тази, достигането на която ще промени живота ви.

3. Определете си срокове. Задача, за която няма определен срок, няма реална сила – фактически, това е работа без начало и край.

4. Съставете списък на средствата и действията за достигане на целта. Разберете какво още е необходимо и го добавете към списъка. Така ще имате визуална престава за мащаба на вашите задачи.

5. Превърнете списъка в план. Установете порядък в изпълнението на всички задачи, а още по-добре – нарисувайте план във вид на правоъгълник, кръгове, линии и стрелки, показващи взаимоотношенията между различните задачи.

6. Незабавно започнете претворяването на плана в живота си. Започнете с каквото желаете. По -добре е не много амбициозен, но енергично изпълнен план, отколкото блестящ, но нереализиран план.

7. Изпълнявайте ПЛАНА си ежедневно и всеки ден ще стане стъпало, което ви приближава към главната цел. Не пропускайте нито ден и през цялото време се придвижвайте напред.

Изяжте жабата!
КАК СЕ ЯДАТ ,,ЖАБИТЕ“?
Помните ли известния анекдот как се яде слон? Отговорът е прост: ,,На парченца“. Точно така и вие ще можете да изядете своята ,,жаба“. Разбийте процеса на отделни стъпки и започнете с първата. А за това е необходима осъзнатост и умение да се планира.

Не се самозалъгвайте, че нямате време да съставите план. Всяка минута, загубена за планиране, ви икономисва 10 минути труд.

За да организирате правилно деня си ще са ви нужни 10-12 минути. Тази не голяма загуба на време ще ви позволи да увеличите своята ефективност с 25% , дори и повече.

Всяка вечер съставяйте списък със задачи за утре. Отначало пренасяйте в него всичко, което не ви се е удало да изпълните днес. След това добавяйте и нови задачи.

А защо е важно да правите списъка вечер? Защото вашето подсъзнание работи със задачите нощем, докато вие спите. Скоро вие ще започнете да се събуждате пълни с нови идеи, които ще ви помогнат да свършите работата по-бързо и по-добре.

Освен това е важно навреме да съставяте списък с вашите задачи за месеца и за всеки ден от седмицата.

СОРТИРАЙТЕ ,,ЖАБИТЕ“ ПО ВАЖНОСТ
Проанализирайте съставените списъци и срещу всяка точка поставете буква А, Б, В, Г, Д в зависимост от приоритетността.

Задача отбелязана с буквата ,, А“ е най-голямата и неприятна ,,жаба“. Ако в списъка има няколко такива задачи, степенувайте ги по важност: А1, А2 и така нататък. Ако не изпълните задача от категория А, това ще доведе до сериозни и негативни последствия, но ако я изпълните – вас ви очакват сериозни, позитивни резултати.

Б – задачи, които трябва да направите, но тяхното изпълнение или неизпълнение ще доведе до не толкова сериозни последствия.

В – задачи, които е добре да се свършат, но обикновено не водят до последствия.

Г – задачи, които може да са препоръчителни.

Д – задачи, които могат просто да се зачеркнат. Към тях се отнасят някогашни важни неща, които са загубили своето значение и за вас, и за околните. Често продължаваме да се занимаваме просто по навик, но всяка минута изгубена за тях ви отнема времето от задачите, които могат значително да променят вашия живот.

Е, така ни съсветват успелите хора, kоито са си ,,изяли жабите”. Дали са полезни тези идеи за вас- сами преценете…



По материали от статии на Браян Трейси (Brian Tracy)

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+