Река Каньо Кристалес, Колумбия

https://www.art1a1d.comРека Caño Cristales в Колумбия – една невероятно красива река, за съжаление без риби. Зааслужава си да се види поне от снимки.

Реката се намира на юг от планининската верига Macarenia (в територията на парка Serranía de la Macarena), която е на възраст 1.2 милиона години, едни от най-старите скали на Земята, като основния дял е на една от най-твърдите скали – кварцит. Дълга е около 100 км, но ширината ѝ е малка – около 20 метра. За първи път изследователя Андреас Хуртадо показва реката на света през 1980г., но поради бунтовническа дейност в района, военните забраняват достъпа до нея чак до 2009 година. Въпреки, че вече е отворена за посещения, до реката се стига трудно (два самолета, малко яздене на магаре и много ходене ) и чуждестранните туристи са изключително малко.

Местните я наричат Реката с петте цвята, Реката към Рая и Течната дъга. В този вид може да се види от юни до ноември, когато развитието на алгите и растенията я превръщат в най-красивата река на света. През зимата и пролетта е забранено посещаването на парка, в който се намира реката. Също така на туристите им е забранено да си правят пикници или да нощуват там.

Почвите в района са изключително бедни на хранителни вещества. Много често загиват дървета, а колонии от гъби “се грижат” за разграждането на дънерите им. Всички обитатели в района са изключително приспособени към почти пълната липса на хранителни вещества и много от тях не се срещат никъде другаде.

В района има 420 вида птици, 43 вида влечуги, 10 вида земноводни и 8 вида примати.

https://www.art1a1d.comПоследните проучвания показват, че водата в реката е толкова чиста, че е почти дестилирана. Не са открити минерали или соли в кристалната вода, тя не е подходяща за пиене и няма никаква риба. Тъй като във водата от планинските потоци няма никаква тиня, реално в реката от никъде не постъпват хранителни вещества и практически рибата няма какво да яде.

Реката има няколко водопади и бързеи. Течението довлякло твърди камъни, въртейки ги в дадена яма, постепенно я разширява, формирайки тъй наречениете образувания – “големи чайници”.

В реката се развиват различни видове алги и растението ендемит за тази река – Macarenia clavígera (Podostemaceae), тя може да бъде лилава, червена, розова или зелена, в зависимост от осветеността ѝ. Покрива голяма част от речното легло, дори и в участъците където водата тече бързо, клавигерата покрива скалите като килим. Останалите цветове в реката са заслуга на пясъка, камъните, алгите и водата – жълто, черно, зелено и синьо.



материал на ailena quin

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+