Делата на Танкред- книга за възрастни

https://www.art1a1d.comПредлагам на вашето внимание една книга, която ще Ви пренесе в Средновековието и неговите твърде сложни ситуации: ,,Делата на Танкред”-автор: Раул от Каен. Тя е третата от поредицата „Средновековна Европа” Първото от тях – „Животът на Свети Луи” от Жан дьо Жоанвил, е разказ за кръстоносния поход на крал Луи ІХ в Египет и отвъдморските земи. Във втората книга – „История на император Анри” от Анри дьо Валансиен, е представено управлението на императора на Константинопол Анри І, брат на император Бодуен, убит от българите, неговите войни с Борил и с ломбардските благородници.

Написана така, че да се чете леко, историята на главния герой ще Ви даде познание не само за политическите и военните събития, но и за идеологиите и менталността на средновековните хора.
Танкред е действителна личност. Той е най-младият военачалник по време на Първия кръстоносен поход. Той произхожда от благородническа норманска фамилия, която бързо се издига до кралската власт в Сицилия. Ентусиазиран и отчаян, вярващ и грабещ, състрадателен и безмилостен – това е войникът, който Раул ни представя понякога повече като литературен образ, отколкото като историческа личност. „Делата на Танкред” е не просто исторически разказ — това е самата рицарска идеология, съвременната представа за новия епически герой.

Самата поредица е под редакцията на проф. дин Красимира Гагова, на издателство „Полис” и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, която има за цел поне донякъде да осветли времената, в които възниква и се формира това, което по-късно ще наречем Нова Европа. Защото институциите, правораздаването и начинът на мислене в Западна Европа се изграждат постепенно през Средните векове, за да се превърнат в това, което са днес.



Приятно четене!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+