Историята на Кървавата Мери – по-скоро тъжна, отколкото страшна

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/655-402-kyrvavata-meri1.jpgГодини наред деца и тийнейджъри се затварят в тъмна баня, за да изпълнят ритуал за призоваване на зловещ дух.

Те палят свещ, застават срещу огледалото и повтарят три пъти „Кървава Мери“. Според разкази в огледалото се появява дух на жена, която държи мъртво бебе.

Тази жена наистина е съществувала и дори е била кралска особа, но историята й в действителност е по-скоро тъжна, отколкото страшна.

На 18 февруари 1516 г. се ражда първата кралица регент на Англия,

кралица Мария I Тюдор, по-късно прочула се като „Кървавата Мери“. Тя е единственото дете на крал Хенри VIII и първата му съпруга – Катерина Арагонска. Когато кралица Мария I е на 17 г., баща й анулира брака си.

Той я отделя от майка й и дори й забранява да я посещава. Така младото момиче израства без майка, превъзмогвайки женските си проблеми съвсем сама.

Това, разбира се, дава отражение по-късно върху здравословното и душевното състояние на Мария. Още в тийнейджърските си години, тя прекарва нередовни и изключително тежки менструални цикли, с ужасни болки. Известно е, че през целия си живот често изпада в депресивни състояния.

През 1553 г. 37- годишната Мария се качва на трона на Англия, въпреки че всички шансове дотогава са срещу нея. Скоро след това се омъжва за Филип II Испански с надеждата да я дари с наследник.

Десет години по-младият Филип изпълнява съпружеските си задължения и въпреки че не го прави от любов, след два месеца сбъдва най-съкровената мечта на Мария – тя е бременна.
Източник: Getty Images

Кралицата има всички симптоми на бременност, но въпреки всичко англичани и испанци таят подозрения, че бързото забременяване на Мария е твърде хубаво, за да е истина.

Остава единствено чакането. Както традицията повелява, шест седмици преди термина, кралицата е настанена в самостоятелна стая в очакване на големия ден – 9 май.

Този ден идва и отминава, но бебе така и не се появява на бял свят. Тя и прислугата решават, че е станала грешка при пресмятането и отлагат предполагаемата дата с един месец.

Лъжливи слухове бързо се разпространяват из страната

В някои се твърди, че кралицата е родила момче, в други, че е починала при раждането, а в трети, че фалшивата й бременност е по-скоро тумор.

Слуховете са много, но едно може да бъде потвърдено със сигурност – през май коремът на кралицата започва да спада. Неспособна да си обясни какво се случва с нея и тялото й, Мария продължава да чака, докато хората около нея загубват всякаква надежда.

Лекарите постоянна променят датата за евентуалното раждане, но през август кралицата също загубва надежда и напуска покоите си без рожба и по-сама от всякога.

И до днес случаят на „Кървавата Мери“, кралица на Англия, остава един от най-известните случаи на „pseudocyesis“ или „фалшива бременност“. Друго предположение за нейния случай е рак на матката.

Няколко години по-късно Мария отново обявява, че е бременна, но дори съпругът й не й вярва. Тя от своя страна е убедена, че този път е бременна, защото има всички признаци за това, но скоро разбира, че е навлязла в менопаузата и за втори път не ражда.

По времето на Мария I англичани са разделени на протестанти и католици

Мария е твърдо решена да обедини хората си с „истинската религия“и малко преди Коледа през 1554 г. подписва заповед, която води до смъртта на около 300 човека. 240 мъже и 60 жени са обявени за протестанти и изгорени на клада. Така кралица Мария I си спечелва прозвището „Кървавата Мери“.

Кралица Мария I умира през 1558 г. на 42 г. Най-вероятната причина за смъртта й е рак на матката. Нейното име може да бъде чуто и до днес, в историите на деца, успели да я призоват в огледалото на тъмна баня.

материал на https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/vesti-logo-big.pngAll That Is Interesting Редактор: Деница Георгиева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+