Динята – летният антидиоксидант, прави чудеса

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/640_93110.jpegДинята е един от най-неустоимите дарове на природата. Тръгнала по дългия път от родината си Африка към трапезите на любители по цял свят, тя е незаменим източник на вода в пустинята и лековит дар на природата за битка с летните горещини. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр., сочат древни йероглифи.

Различен цвят, форма, размер – този невероятен плод има над петстотин сорта. Можете да го срещнете по пазарите в бяло, розово, жълто, оранжево, във варианти със и без семки.

Динята е не само е вкусна, но и доста диетична. Така че всяко приготвено от нея изкушение може да се похапва на корем. 92 процента от съдържанието редставлява вода, обогатена с порядъчна доза витамини А и С, калий, калций, желязо, бета керотин и фибри. Съдържанието на захар в нея е наполовина по-ниско от това в една ябълка. В добавка динята почти не съдържа калории, няма никакви мазнини и холестерол.

Един забележителен летен антиоксидант, който отгоре на всичко може спокойно да попадне и в гурме рецепти, стига да я използвате по възможно най-добрия начин.

Дайте воля на фантазията си, защото динята може да бъде използвана за салата, приготвяне на сладолед, смути, коктейл, сорбе, цитронада, сладко…

Освен това сочните изстудени късове диня са незаменимо мезе за чашка мастика в горещите летни дни.

През соца, когато през определени периоди алкохолът не бе препоръчителен, си имаше тайни трикове. Най-популярният бе пияна диня. Купуваше се шише водка или мастика и голям карпуз. После с инжекция се вкарваше високоградусовото питие в сърцевината. Това изобретение гениално съчетава мезе и питие в едно.

Модерната кухня също обича да комбинира вкусния червен плод с алкохол. Чудесно е например едно студено мохито с диня. Рецептата е проста – 600 грама почистена диня, 100 милилитра бял ром, 2-3 лъжички кафява захар, един лимон, листенца мента и блендер за разбиване на сместа, няколко бучки лед. Особено ако се пие на брега на морето или до басейна.

Ако пък имате по-изтънчен вкус, сменете рома с шампанско, но след като разбиете плода, го прецедете през цедка. Смесете го с шампанско и се получава нещо удивително вкусно.

СЛАДКО ОТ ДИНЯ

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/indexдфдф1.jpgНеобходими продукти

2 кг кора от диня
2.5 кг захар
1.5 л вода
2 лимона
2 с.л. мед

Нарежете динената кора на парчета и я изсипете в дълбок съд. Поръсете я с лимонов сок и захар. Сипете водата, за да покрие корите и оставете да престои поне 2 часа. Отцедете парчетата диня. Течността кипнете и варете в продължение на 5-6 минути. Добавете динените кори и варете още 15 минути. Оставете тенджерата да се охлади и приберете на хладно за 12-14 часа. Кипнете престоялата смес и варете до сгъстяване. Свалете за кратко от огъня, добавете меда, разтворен в малко вода и варете още 15 минути. Съхранявайте сладкото в хладилника.

ГАСПАЧО ОТ ДИНЯ

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/фдф.jpgНеобходими продукти

300 грама диня
1 кг домати
300 грама краставици
20 мл оцет
1 с. л. зехтин
сол
черен пипер
2 малки глави лук
зелен лук
люти чушки – 1/2
ситно нарязан кориандър
20 мл сок от лайм

Обелете доматите. Половината от тях изцедете в голяма купа. Нарежете останалото и към него добавете нарязаните диня и краставици. Пасирайте, после гарнирайте със ситно нарязани доматки, краставички и диня. Прибавете оцета и зехтина. Овкусете със солта и черния пипер. Оставете да се охлади хубаво. Преди сервиране овкусете със салца от люто чушле, лук, лимон и кориандър

материал на https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08
/Logo_126x45.png      автор Дора Цветкова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+