Хората на Малта- книга за възрастни

На пръв поглед, https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/malte17-300x195.jpgвсеки попаднал сред малтийци се чувства уважаван, обгрижван. Така е, защото у тези хора има възпитание за поведение в обществото. Всички те са много спокойни. Такова е излъчването и говорът им. В общуването си са особено любезни и внимателни-непрекъснато се чува: ,sorry”.
Малтийците имат семейно възпитание, в което се вплитат каноните на католицизма и остатъците от арабско влияние.
В тази страна хората уважават и почитат правилата, установени от религията, която изповядват.Всеки дом си има някаква статуя на светец. Всяко смейството посещава църковна служба. В цялата страна има католически храмове, изградени още в първите години на християнизирането на населението. На почит в семействата е майката. Малтийците имат традиция в ден от месеца младите семейства да бъдат на ресторант, заедно с майката на съпругата. Това е знак на почит и уважение. Доскоро по религиозни причини броят на децата в семействата е бил над три, а жената -майка не е работила. Нейната грижа е бил домът и децата. И днес може да се изненадате от това как работни места, приоритетно женски  в много други страни, тук са заети от мъже. Ще видите мъж-продавач, мъж-цветар … А и сега да вметна: в Малта се продават изкуствени цветя. В тази страна не се отглеждат такива живи  растения. Климатът не позволява отглеждането им. Те се внасят обикновено от Италия, а цената им е сериозна. Традициите обаче започват да отстъпват място на влиянието на Европа и все по-често можете да видите, че в Малта се продават и живи цветя.
Малтийците имат много празници, посветени на католически светци и в тяхна чест се правят шумни шествия с техни статуи из https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/malta-300x225.jpg на селищата, съпроводени от духова музика и пъстра заря. Най-продължителен празничен период имат в края на месец август. Тогава и горещините са най-големи или по-точно  температурата на въздуха не е много висока, но процентът влажност е голям. За доказателство: ако решите да си направите парти на открито и за разкош си запалите декоративни факли, съвсем скоро ще се лишите от този декор, защото влагата ще ги изгаси. Е,няма да имате парти на факли… На този голям празник обикновено местното население се изнася по крайбрежната ивица. Разпъват сенници. Постоянно се къпят е във водата. Нощем си правят парти и заспиват под открито небе.
Младите хора на Малта все повече са отворени към влиянието на Европа. Почти всички говорят английски език. Има такива, които дори предпочитат да се представят за англичани. Възрастните- те знаят само майчиния си език …

Това са хората на Малта на пръв поглед, но много интересен е техният бит и поминък, техните домове…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+