Никола Тесла- човек от бъдещето

Един от учените, които не заня защо много ми харесват е Тесла. Целият му живот и работата му сякаш са от бъдещето.тесла
Съседите сърби много се гордеят с него, защото е от сръбско семейство, но роден в селище в Хърватия, която тогава е в границите на Австро- Унгария.
От малък мечтае да стане инженер, но баща му иска да се посвети на църквата и да стане като него свещеник.
Едва, когато се разболяво тежко от холера и е на границата между живота и смъртта, баща му се съгласява да го изпрати в инженерно училище. Никола бяга от военна служба. Учи инженерство с голямо желание, но се впуска в хазарт, прави големи дългове и спира да следва, за да работи, защото е изгубил и стипендията си. Крие от семейството си в какво се е забъркал и дълго време не им се обажда. Баща му го открива и го убеждава да запише отново инженерство, но в Прага. Така и става. Тесла започва да учи там, но баща му умира и Никола прекратява следването си. Връща се в Госпич и става учител. През всичкото това време той чете много. Работи нощем над свои изобретения, за които казват, че получавал халюцинации как ще действат. Гениалният инженер конструирал в ума си изобретенията, без да прави никакви предварителни чертежи и тестове. След този момент започва неговото развитие в различни научни области. Работи в Унгария в телефонна компания. После в Париж занимава се с разработване на уреди с магнитни полета. Заминаването му за Америкаа също е свързано със странни събития. Той губи целия си багаж и пристига в Ню Йорк само с 4 цента и препоръчителното писмо от Чарлс Бачелър към Томас Едисън, за да работи в компания му. Там започва научната му работа в много сериозни област. Говори се, че докато работел над изобретенията, компаниите му осигурявали добри условия, но винаги получвал по-малко от обещаното за крайния продукт. Поради това често се мести от компания в компания, изпада в затрудено положение и работи, каквото намери. Голяма част от неговите разработки са откраднати и дори скрити, защотото още тогава е имало хора, които са разбирали, че това са важни неща, за които още не дошло времето да бъдат използвани.тесла1
Когато Тесла успява да се стабилизира и си е извел поука от измамите, успява да вложи всички средства в своя лабораторя. Избухва пожар и всичко, което е био там е унищожено. Този гении успява да възстаови изгубеното само от това, което е съхранила паметта му. После, заради своите идеи се мести в градче на 2000 метра надморска височина, за да изследва енергията на слънцето и силата на мълниите. В годините около Първата световна война ученият се занимава иаключително с електричеството. Прави и продава много свои патенти, но всичките си пари влага в лабораторията си и изследванията си. Постоянно е без средства. До Втората световна война едни от най-големите открития на Тесла са:
1. Рентгенови лъчи [X-Rays]
2. Лазерен лъч
3. Осветление и светлина
Дистанционно управление- ,,Антена пали 200 крушки на 35 км”тесла2
Едно от най-значимите изобретения на Никола Тесла е безжичното пренасяне на електроенергия. Покрай бързото развитие на електромобилите, напоследък отново се заговори за необходимостта от безжично зареждане на батериите по време на движение на електрическите коли. Японската копания “Нисан” обяви, че ще представи в близко бъдеще подобна разработка. Факт е обаче, че преди повече от 110 години Никола Тесла не само прави първите успешни опити за безжична транслация на електроенергия, но и построява първата и последна засега Световна станция за безжично предаване на енергия.
Съвременните телефони са били предвидени от Тесла. Той е казал, че ще има такива апарати.
4. Радио комуникация и неизчерпаема свободна енергия
Идеята за въртящо се магнитно поле го осенила по време на разходка в будапещенския парк, когато бил на 25 години. Изпаднал в транс, а като дошъл на себе си, пред смаяните погледи на приятелите си, начертал на земята схемата на двигателя.
През 1943 г. по време на “Филаделфийския експеримент” есминецът от военноморските сили на САЩ “Елдридж” бил обвит с електромагнитни силови полета, които го направили невидим за радарите. В пристанището на Филаделфия блеснала синя светкавица и корабът с екипажа… изчезнал за 20 минути
Щом се материализирал, ужасът бил огромен – моряците горели, а от телата им излизали светкавици! Казват, че оцелелите полудели… Тази история звучи като мит, но е истинска, а не легенда! Тя е резултат от “Проекта Дъга”, над който са работили Тесла, Нойман и Айнщайн. …..
И нещо от кръга на слуховете: Тесла вероятно е измислил начин за изоползване на енергията на мълниите, както и за влияние върху въздушното движение на облаците…..
В напреднала възраст Тесла е ударен от автомобил, счупено му е ребро, получва остро възпаление на белите дробове и е прикован на легло. Живеел в хотелска стая от 20 години и тъй като работел денонощно, за да не прекъсват работата му си сложил табела на вратата никой да не го безпокои. Това е и причината да бъде открит от камериерката два дни след смъртта му…..
Днес урната с прахта му се намира в музей в Белград.
Тесла не оставя наследници, но оставя научни открития, които се ползват днес, а някои от тях се пазят в тайна, защото са опасни, ако попаднат в ръцете на безумци…..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+