Капитанът с морска болест, който командва кораби

Възможно ли е човек да има морска болест и да бъде капитан не само на един на кораб, а на цяла морска флотилия?!
Да- има такъв човек и това е Хорацио Нелсън- британски адмирал, известен с две големи дела:%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%86
– така наречния ,,Нелсънов подход” за създаване на психологическа нагласа и вдъхновение у войниците за победа в битка
-използването на нови начини за водене на морски бой, които били много по- различни от прилаганите до този момент.
Още по- интересно е, че той се ражда като 6-о от единадесетте деца в семейството на енорийски пастор и за съжаление има малко спомени от майка си, тъй като тя умира, когато той е на 9 години, а тя била правнучка на първия министър- председател на Великобритания .
%d1%85%d0%be%d1%807На 12 години Нелсън е записан да учи в кралския флот. Морската му кариера започва като моряк на кораб и докато  плава разбира , че има морска болест, но това не променя професионалното му решение да бъде моряк.
По негова молба е включен в морска експедиция до Северен ледовит океан.
Експедицията не постига очакваните цели, но Нелсън тръгва после за Индия. Прекарва тежко малария, а когато се завръща в Англия, след полагане на изпит, участва в плавания с кораб до Карибско море. Когато избухва Американската война, той показва умения и получава право да управлява кораб, с който доказва своите командни възможности и вече е забелязан от най-добрите капитани на Англия. От този момент започва истински възход в кариерата на Нелсън.
Той склчюва брак и продължава да участва във всички морски конфликти като ръководител на английски кораби.
Гоевори се, че при един от престоите му в Неапол започва интимна връзка със съпругата на британския посланик там.
При защитата на Бастия, където той е принуден да свали оръдията от корабите, които управлява и с тях да азщитава града, френските войски нападат селището откъм пристанището, което било допълнително укрепено с пясък и при обстрела на тези диги пясък попада в едното му око и той за кратко се оттегля от битката. След няколко дни британците успяват да завземат град Клави, но Нелсън не може да вижда с нараненото си око.
Морските победи на този адмирал са били толкова впчатляващи, че за тях дори се разказвали легенди.
Народът е увековичил своето признание към делата му, като след смъртта му издига много паметници, а на площад Трафалгар в Лондон има ,,Колона на Нелсън”.
Ето как съдбата решава един моряк с морска болест да извърви житейския си път и да бъде признат от своята нация за герой.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+