2019- облак в клас

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/991-ratio-centyr-za-syvremenno-obuchenie-620x3101.jpgДо края на 2019 година всички общински училища ще внедрят облачните технологии. Миналата година започнахме пилотно въвеждане на различни приложения в 8 училища, а тази – в още 15. Ние сме първата администрация, която въведе комплексен подход по отношение на облачната система и има ясни цели в следващите две години.

Това заяви зам.-кметът Стефан Стоянов на откриването на Центъра за трансфер на технологии, създаден в партньорство с Община Пловдив като подкрепа за смисленото внедряване на технологии в образованието. Той е базиран в Дома на културата и ще бъде място за учене, преподаване, за разработка и адаптация на педагогически иновации, най-вече в секто ра на средното образование.

Дизайнът на средата е подчинен на запазената марка на Центъра за творческо обучение „Креативна класна стая“, което предполага удобства за екипна работа, подходящи устройства за създаване и визуализация на съдържание, преносими компютри, таблети и смартфони, зарядни станции, безжична мрежа и свързаност. Стената е бяла дъска и върху нея може да се пише с маркер. Столовете стават и на маси, а електронните устройства са без нито един мрежов кабел.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/17799028_1411462465582667_2539619380975316820_n-413x620.jpgРаботи се и върху въвеждането на асистенти с изкуствен интелект и други интерактивни елементи, обясни управителят на центъра Александър Ангелов. Той презентира концепцията на ЗарядBox, развита от екипа на Креативна класна стая, която представлява кутия за зареждане на лаптопи. Подобна иновация е и зарядният джоб, който може да поеме едновременно до 10 устройства.

Училищата, които искат да направят нововъведенията, първо могат да ги видят и пробват в центъра, уточни Ангелов.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/A040748В работния график на новия Център за трансфер на технологии вече са планирани дейности като изработване на програми и занятия за учебния предмет “Компютърно моделиране”, обучения на директори на училища за “Дизайн и внедряване на ИКТ”, изнесени обучения на студенти и учители от Пловдив и региона, както и обучение на специалисти по информационни технологии.

Центърът ще е партньор на общината в процеса на обучение на самите учители, които ще се впуснат в работа във виртуалната реалност, облачните технологии, работа в социалните мрежи, както и работа с някои от най-новите български технологични приложения.

Въвеждането на новите технологии не минава без съпротива сред учителите, които се страхуват да напуснат зоната на познатото, показва пловдивският опит. За процеса на въвеждане на платформата Гугъл класна стая разказа директорът на ОУ „Яне Сандански“ Маргарита Бозова: „Закупили сме необходимия брой устройства за всяко дете, но процесът се случва бавно, защото е свързан с обучение на педагогическия екип. Обучихме 12 учители. Направихме платформа, в която работи цялата училищна администрация, Общественият съвет, от нея пращаме имейли и разработваме проекти”. Гугъл класната стая стартирала в пети, шести, седми и в третите класове.

В СУ „Патриарх Евтимий“ вече са въвели платформата Майкрософт офис 365, обучени са 40 учители, които мултиплицират знанията на останалите си колеги, обясни директорът Валентина Георгиева. Училището стартира наесен иновативна паралелка в 5. клас по проекта на МОН „Клас без хартия”.

материал на : http://u4avplovdiv.com/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+