История на шапката

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/product_785.jpgШапките присъстват  в нашето ежедневие от векове насам. Дори е невъзможно да се определи кога за първи път животинската кожа е поставена на човешката глава, за да я предпазва от студ или слънце. И дори това приспособление да не може да се нарече стопроцентова шапка, все пак е неин предшественик.

Едно от първите свидетелства за наличието на шапките е открито в Тибет. Открита е рисунка на мъж със сламена шапка, която се връзва под брадичката. Друга ранна форма на шапката е калпакът. Според сведения първата шапка с периферия се е появила в Гърция. Интересът към този модел шапки винаги е бил огромен и те винаги ще бъдат актуални.

Както жените, така и мъжете носят шапки. Истинският бум на шапките е в края на 19 век, когато жените извоюват своите права и свободи и това отприщва изявите им във всички насоки. Първото свидетелство за наличието на дизайнер на женски шапки е от 1529 година. То се появява в Милано и други италиански региони.

До средата на 1800 година италиански и швейцарски производители създават шапки от хартия, картон, конски косъм и дори трева. По това време се появяват тюлът и кадифето. Тези материали предизвикват истинска революция в модата не само на шапките, но и на роклите.

Първият цех за шапки е създаден от фамилия Гудман. Към него те изграждат и дизайнерско ателие.

През 30-те и 40-те години на миналия век тенденцията в шапките клони към по-високи венци и по-тесни периферии.

През 1950 година настъпва революция в конфекцията. Шапкарите трябва да преоткрият себе си не само в света на необходимостта, но и в тази на модата.

През 60-те години на миналия век шапката става основна част от прическата. И мъжете, и жените осъзнават, че вече могат да се обличат по- свободно, и така шапката става неразделна част от тоалетите ни. Тя става символ на обществен статус, част от униформа, спортен екип или моден аксесоар.

След цялото разделяне на мъжки и женски шапки идва ред на тенденцията в съвременното общество, където все повече се слива модата за двата пола. Такива са например бейзболните шапки, който стоят еднакво добре както на мъжете, така и на жените. Съща е и ситуацията с шапките “идиотка”, които през горещите летни дни и мъжката и женската глава.

Сламената шапка също е вечна. За дамите и кавалерите моделите са много различни. Сламената шапка за жената е символ на женственост.https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/гхгх.jpg

Лейди Даяна ще остане в историята на модата, като една от най- известните почитателки на шапките. Друга почитателка на шапките е Камила Паркър Боулс. За момента може да се каже, че дори тя диктува модата в шапките. Говори се, че най-известният дизайнер на шапки Филип Трейси е създал цяла линия от екстравагантни шапки специално за Камила.

Основна задача на шапките е да ни предпазват от метеорологичните условия. Шапките се превърнаха в най- хитовия аксесоар за коса и за мъжете, и за жените. Тяхното разнообразие днес може да задоволи и най-големия каприз. Не трябва да избираме шапките само според модните тенденции, а трябва да се съобразим и с формата на лицето си.

Ако имате идеална форма на лицето търсете си пригладени и тесни шапки, които да откриват вашите прелести. Ако формата на лицето ви, е кръгла ще ви подхождат шапки с големи периферии, които да правят лицето ви по-тясно. Ако лицето ви е малко, купете си още по-малка шапка, тя ще прикрива този факт.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/Amparo07-276x395.jpgНяма форма или големина на лицето, които да не изглеждат добре с барета. Тя е универсална и на бива, когато я сложите да се притеснявате за каквото и да било.

А днес е особено актуална за всички сезони -панамската шапка, която е родена през 19 век

Някои познавачи казват, чhttps://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/panamos-kepure-panama-10.jpgе всъщност този модел шапка е роден в Еквадор, но бил пренесен в Панама от залтотърсачите по онова време.

материал наа http://www.kozmetikata.com/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+