16 интересни факта за Панама

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/22218_650__3.jpgРепублика Панама се намира на границата между два континента – Северна и Южна Америка, между Атлантическия и Тихия океан. Уникалното местоположение на страната е причина на нейна територия да се изгради едно от Седемте чудеса на модерния свят – Панамският канал. Въпреки че повечето хора свързват страната само с едноименния канал, тя става все по-популярна туристическа дестинация и любимо място за пенсиониране на много хора. Вижте с какво още може да се похвали тази далечна и непозната страна.

1. В Панама може да видите как слънцето изгрява над Тихия океан и залязва над Атлантическия.

2. Панама е първата страна от Латинска Америка, която приема американския долар като своя официална валута.

3. Въпреки че приема долара като официална валута, страната запазва своята местна валута, която се нарича Балбоа.

4. Официалният език в Панама е испанският, въпреки че местните говорят и английски.

5. Около 85% от населението са католици, а останалите са протестанти.

6. През 1999 г. Панама избира първата жена президент на страната – Мирея Москосо.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/1.jpg7. Панамският канал е строен в продължение на 10 години. Дължината на Панамския канал е 80 км.Всяка година през Панамския канал минават около 1 200 плавателни съда. Първият кораб, преминал Панамския канал, е бил товарният кораб Ancon. Това се случило на 15-ти август, 1914 г.
Най-ниската такса за преминаване на Панамския канал е 36 американски цента. Тя е заплатена от Ричард Халибъртън, който преминал канала през 1928 г., плувайки.
Панамският канал генерира една трета от приходите на панамската икономика.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/2.jpg8. Град Панама е единствената столица, в която има дъждовна гора.

9. Панама е една от малкото държави в света, която няма своя армия.

10.Панама е една от най-младите държави на света. През 2003 година тя празнува 100 години от обявяването на своята независимост от Испания.

11. С брегова ивица с дължина 5 637 км и над 1 518 острова, Панама разполага с повече плажове, отколкото може да си представите.

12. В Панама няма нито урагани, нито земетресения.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/3.jpg13. На езика на местното население името на Панама означава „изобилие от риба“.Във водите около Панама има около 14 000 вида риба.В Панама има около 976 вида птици.

14. В миналото на територията на Панама е живяло индианско племе, в което жените с големи и дълги носове се смятали за големи красавици. Жените често пъти си рисували черни ивици по дължината на носа, за да го направят да изглежда по-дълъг.

15. Здравната система в Панама е много добра и сравнително евтина, което превръща страната в желана дестинация за хора, търсещи евтини медицински услуги.

16. Седем от десет панамци не са чували песента “Панама” на Ван Хален.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+