Кубинките не са от Куба

Кубинки  са военни обувки, които много млади хора харесват и носят почти целогодишно.

Ако се водим от името им, измислили са ги кубинците . Да, ама не!

Произвели си ги САЩ, а ги  открили  кубинските революционери, когато нападнали казармите и изнесли оттам заедно с другите неща и този вид обувка. Тя обхваща  здраво глезена  и има дебела гумена подметка с характерен грайфер.  Този, който ги е измислил е съобразил в голяма степен тяхната употреба така, че да са удобни, издръжливи, високопроходими, здрави и да предпазват добре краката от нараняване и изкълчване.

jungle boots
jungle boots

Днес те има вариант ,,jungle boots”, който бил разработен пак от американците за войната в Корея.

Казват, че предшественик на кубинките са „пършинг” обувките, кръстени на генерал Джон Пършинг, известни още и като окопни обувки, чието оснвно предназначение било да пазят краката на войниците от калта и водата в окопите.

През Втората световна война съветските войници носят ботуши, а англичаните и американците- ниски обувки. Само десантчиците имали по-различни боти.

След тази  война руснаците и подчиненият им от Източен блок продължават да се придържат към ботуша, докато американците приели  тотално  jungle boots и с тях започват да снабдяват  въоръжените сили на цяла Централна и Южна Америка .

Какво се случва през това време в България?

След Втората световна война българската армия према униформа, която е заимствана от Червената армия. Старите униформи от царско време отиват на боклука, започва носенето на куртки със затворена яка от целия военен състав, наречени гимнастьорка, а на краката – ботуши.

През 1965 година обаче най-после се състои реформа в униформата на армията ни и ботушите и гимнастьорките отиват в историята.

Тогавашният военен министър Добри Джуров много харесал високите, обхващащи глезена обувки на кубинската армия и ги въвел за офицерите. Така се появило името кубинки. Но това съвсем не са оригинални кубински обувки, те са американски.

Така в българската армия, част от Варшавския договор, се промъкват американски обувки. След 1981 година цялата ни армия е с кубинки, защото преди това, както написахме, само офицерите са ги носели. Името обаче си остава. Кубинката си е кубинка и до днес.

В момента няма армия в света, която да не носи кубинки, но никой друг, освен нас, не ги нарича кубинки, най-малкото самите кубинци.

Съветската армия до края на съществуването си използва ботуши. Едва след разпадането на СССР приема военните ботинки. На руснаците обаче и през ум не им минава да ги наричат нито на бившия си противник, нито на дребния си карибски съюзник.

Ние сме единствените, които си ги наричат и сега  така.

Цената им у нас започва от 70 лв. Моделите са летни и зимни и модели за жени и мъже, както и модели за полиция и военни.

/ ПО МАТЕРИАЛ ОТ МАСОВИЯ ПЕЧАТ И ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+