Не следете новини- кой каза?

Все повече хора отказват да гледат предавания, в които става въпрос за политически проблеми. Все повече хора отказват да четат информация, свързана с политически ситуации у нас и в чужбина. Но дали това ще ни спаси от негативни емоции и дали няма да ни създаде проблем? Колкото и тъжни да са политическите новини, те все пак подсказват на прозорливите обикновени граждани накъде духа вятърът и така те  може да намерят добри решения за своята работа или личен живот дори.

Аз гледам и слушам всичко…

Но един материал на електронната медия,,Непознато” казва друго чрез материал на Самурай.

Прочетете и преценете: Аз ли съм права – простичаката  ЛИЛИ или Самурай, който се опира на различни проучвания.

,,В съвременния свят желанието на хората да бъдат в течение на новините се превърна в навик. Въпреки това, експертите смятат, че ежедневно потапяне в потока от информация е твърде рисковано за психиката и здравето.

На страниците на Guardian психолози обясниха защо за хората е добре да се откажат от следене на новините. Експертите са сравнили желание да бъдат информирани с гибелната страст към захарта. От страниците си медиите публикуват тривиални факти, които в действителност, не засягат човек – затова той не изпитва насищане. Всеки ден много хора „поглъщат“ огромно количество празни, безсмислени новини, които не засягат техния живот, кариера или бизнес.

При това следенето на новините води до страх и агресия, която не позволява на човек широко и творчески да мисли, убедени са медиците. Трагичните и безнадеждни истории, които главно публикуват медиите, за да привличат интерес, непрекъснато въздействат върху лимбичната система, стимулират производството на хормони, които вкарват организма в състояние на хроничен стрес.

У хората, постоянно следящи новините, нервните клетки образуват невронни вериги, които не са в състояние да поддържат процеса на целенасочено мислене – то става повърхностно, отслабва паметта, концентрацията изчезва.

Изтриването на „стабилните“ качества води до това, че се появява безпокойство – човек започва да се чувства все повече страхове, у него се появява чувството затова, че има много неща, с които не може да се справи. Такива чувства не отговарят на действителността, те говорят само за това, че се е променила физическата структура на мозъка.

Освен това, по-голямата част от новините разказват за неща, върху които хората не могат да вляят. Това провокира чувство на безсилие, и в крайна сметка, според количеството потребявани новини, води до появата на песимистична самонастройка, принуждава човек да се отчайва или да възприема несправедливостта и злото като фатална неизбежност на живота. Този феномен е известен като „придобита безпомощност“ – заради нея човек става пасивен, и вече не вярва в своите способности”.

Не, че аз вярвам на новини, но те ми подказват какво би могло да ми се случи от техните следствия…

Четете… знанието е сила…- казва- Ви го Лили!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+