Диамантеното око на Кали

Диамантите са се образували под земята при много висока температура и налягане. С изригването на лавата от земните недра, те достигнали повърхността и били открити от хората.
Говори се, че първи ги намират индийците, а преди 3000 години пр.Х. са донесени в Европа от Александър Македонски.%d0%b4%d0%b8%d0%b05
През 1456 година бижутер от Антверпен открил начин как да шлифова диамантите така, че да заблестят с истинската си сила и светлина. Така белгийският град тогава се превръща и център на търговията с диаманти.
Световна диамантена треска започва през 19 век, когато в Южна Африка са открити сериозни залежи от диаманти и там се появяват много мини, чиито ценни находища са ненадминати и до днес.
Друго място, където са открити залежи на диаманти е Сибир.
След 1934 година фирмата DE BEERS налага контрол на почти цялата световна търговия с диаманти.
Цената на един диамант се определя от неговото тегло, цвета, качеството на обработката и прозрачност на камъка, която придава неговия блясък.
Диамант, който е шлифован да има 57 фасети/ страни/- се нарича брилянт.
Един от най-големите диаманти е “Кулина”-открит в Южна Африка и наречен така по името на собственика на мината, в която е открит- Томас Кулинана.%d0%ba%d0%be%d1%85%d0%b8%d0%bd
Той е подарен на английския крал Едуард VII, но той го дава за рязане и шлифоване . При опита на бижутера да го разполови, камъкът се разпада на 9 големи и 96 по-малки диаманта и те са вградени в английска корона и скиптър, които днес се пазят в музея ,,Тауър”- Лондон.
Друг голям и известен диамант е ,,Кохинор”-открит в Индия през 56 г пр.Хр.
Смята се, че “Кохинор” (“планина от светлина” на езика фарси) е намерен преди около 5 000 години в Южна Индия. Според преданието той е бил в очната ябълка на бог Шива. Диамантът, който има многовековна история, никога не е продаван за пари.
През 1849 г. камъкът, който за времето си е смятан за най-големият диамант в света, е изнесен от Индия като военна плячка и предаден на кралица Виктория. По нейна заповед “Кохинор” е шлифован и инкрустиран в британската корона.
Една легенда разказвам, че имало опити диамантът да бъде разрязан на три части. Щом докосвали диаманта обаче, той сменял цвета си и ставал черен. Бижутерът, който бил нагърбен със задачата да размножи скъпоценния камък, се самоубил от страх, а на сутринта диамантът бил намерен в първоначалния си цвят и форма.
,,Орлов”- този зеленикаво- син диамант е открит в Индия . Купен от граф Орлов през 1773 година и подарен от него на Екатерина Втора за именния и ден. Днес украсява скиптър на руски император.%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8
За съжаление още от стари времена се казвало, че диамантите имат магическа сила и съдбата на едни от най-красивите и големи диамнти доказва, че май има нещо такова.
Едно доказателство е пътят на диаманта ,,Хоуп” от Индия до Музея по естествена истори в САЩ.
Говори се, че той е бил трето око в статуя на богинята на смъртта и разрушенията Кали в Индия. Предполага се, че бил свален , откраднат и в Европа пристига през 1668 година, донесен от френски пътешественик, който го продава на френския крал Луи XIV. След пренасянето на тази скъпоценност в Европа, на континента започва страшна епидемия от чума. Малко след продажбата му на краля пък търговецът умира, разкъсан от кучета, а самият Луи XIV получава гангрена и малко след това умира. Така камъкът попада във владение на Луи XVII, който го подарява на съпругата си Мария Антоанета, за която знаем, че френските революционери гилотинират. В размирните дни на Френската революция камъкът изчезва, но после се оказва собственост на английския крал Джордж V. Един ден се появва на търг в Лондон. Купува го сър Хоуп и той му дава това име. Малко след това цялото семейство умира в голяма бедност. За да се спаси от наследните дългове, един от наследниците го продава на турски колекционер, който в пътуването с кораб към Турция умира при разразилата се буря, но незнайно как камъкът оцелява. Семейство Маклин го забелязва в двореца на турския султан, но скоро отново незнайно как диамантът попада в Париж, а там го вижда дъщерята на семейство Маклин . Тя го купува за 187 000 щатски долара и го носи в католическа църква с надеждата монасите да свалят проклятието над красивия камък, за което вече се говорело.
За съжаление силата на лошото се изсипва и върху Евелин, чийто съпруг се пропива, а свекървата умира. Свекърът предложил на Евелин да се разведе със сина му и да се оженят. Тя отказала, а скоро след това неприлично предложение той умира и се оказва, че е направил завещание, с което е лишил своя внук наследник от наследство. Първородният син на Евелин умира след катастрофа.

Съпрузите най-накрая се развеждат, а дъщерята се самоубива. След смъртта и на Евелин през 1949 година, диамантът е продаден на ювелир, който, за да се спаси от тежкото проклятие на тази скъпоценност го дарява на Музея във Вашингтон.
Когато се разчула новината за злокобното скъпоценно дарение, много американци споделили, че се притесняват за съдбата на новия собственик на Хоуп – САЩ. Други пък направили предложение той да бъде върната на своята родина, от която е поел по света.
Днес ,,Хоуп” е оценен на 200 мил.щ.долара и е наречен най-скъпият малък предмет в света.
В наши дни вече се правят синтетични диаманти, които не могат да се сравнят с природните, но те във всички случаи не носят нещастия на своите собственици.

Третото око на Клаи лежи в музей на САЩ.

А пък аз си мисля -дали да си купя диамант? Ама от онези -с лошата сила. Искам да проверя как ще променят към лошо дните ми?

Интересна идея , но жалко, че нямам пари!

Липсата на пари ме спасвят май от лошото, а легендите ще останат непроверени…

/ по материали от масовия печат /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+