Гьоринг за образованието

Ако прочетете малко за този човек, ще си дадете сметка колко безпощаден и праволинеен в своето поведение е той.гьоринг2
Няма да Ви разказвам подробно за него. Знае се, че от ранна възраст животът му е свързан с войната. Участва в Първата световна война като пилот. След като на митинг в Мюнхен през 1922 година се запознава с Хитлер, решава да се присъедини към неговите последователи. Хитлер го приема, защото е ас от войната и с добро материално положение и потекло. Гьоринг се изкачва бързо по политическата стълбица и непосредствено преди Втората световна война е един от най-преданите хора на Хитлер. Негова идея и реализация е първия концентрационен лагер до Ораниенбург.
Той е противоречива личност: страстен поклонник на лова, същевремнно се възмущава дълбоко от нареждането на краля на Италия, животните да бъдат вкарани в малки ограждения, за да бъдат убивани по-лесно. Гьоринг обича децата, но не чувства никакви угризения за кървавите чистки или за лагерите на смъртта. Масивната фигура на Гьоринг и необикновената му жизненост го правят много популярен в немското общество. Безбройни истории се разказват за любовта му към униформите и за енергичното му, доста пъти инфантилно поведение. Масите бързо започват да изпитват симпатия към този весел екстроверт, който с добро чувство за хумор гръмогласно разказваl анекдоти за себе си. На 30 август 1939 г. Хитлер прави Гьоринг председател на Rайхссъвета за национална защита. На следващия ден Хитлер заявява, че ще носи униформата си до пълна победа или смърт и обявява Херман за свой наследник. Гьоринг командва Луфтвафе в блитцкрига срещу Полша и Франция и на 19 юни 1940 г. е произведен в чин райхсмаршал. Междувременно икономическата му диктатура се разраства и върху окупираните източни територии. През 1946 г. , след като е заловен, е изправен пред международния военен трибунал в Нюрнберг. Гьоринг се защитава ловко и агресивно. Той приема себе си като най-високопоставения на подсъдимата скамейка и изисква от останалите да изпълняват нарежданията му. Обявен е за виновен и по четирите пункта:

1. Замесен в извършването на престъпления прехвърлени на други.
2. Престъпления срещу мира.
3. Военни престъпления.
4. Престъпления срещу човечеството.

Осъден е на смърт чрез обесване. В последноto писмо до жена си Гьоринг споделя увереността си, че ще бъде посмъртно реабелитиран: “След 50 или 60 години в цяла Германия ще има статуи на Херман Гьоринг. Малки може би, но по една във всеки немски дом.”

А ето какво казва вече в затвора в Нюрнберг, беседвайки с лекаря за характера на нациите, участвали във Втората световна война, което звучи като виц:

– Един немец – казал Гьоринг, – е прекрасен човек. Двама немци правят съюз или партия. А трима – война! Един англичанин е чудак. Двама англичани – клуб. А трима правят империя! Един италианец е тенор, двама – дует. А трима италианци – отстъпление! Що се касае до японците – сам японец е тайна, двама японци пак тайна, а трима – неразрешима тайна.
– А какво ще кажете за руснаците? – попитал лекарят.
Гьоринг помислил и отвърнал:
– О, руснаците са адски коктейл от двама немци, трима англичани и трима японци!

На 15 октомври 1946 г., два часа преди да бъде обесен в Нюрнберг, Гьоринг поема капсула с отрова, която казват, при свиждане жена му предава с целувка . По нареждане на съда пепелта от тялото му е хвърлена в последния запазен крематориум в Дахау.Гьоринг

И сега , след като малко повдигнах пред Вас завесата за това кой е Гьоринг- вижте някои негови мисли, които потвърждават колко безпощаден, праволинеен и самонадеян е Херман:
,,Кой е евреин и кой не, решавам аз!”
,,Първо стреляйте, а после разпитвайте, а ако сбъркате, ще ви прикрия.”
,,Аз нямам съвест. Моята съвест се нарича Адолф Хитлер.”
,,Какво предпочитате – масло или оръдия? Оръдията ни правят силни, а от маслото само се дебелее.”
,,Аз съм единственият, който знае истината за Райхстага, понеже аз го подпалих.”
И в този ред- Гьоринг е имал лично мнение и за образованието.Той казва:
“Образованието е опасно, защото всеки образован човек е бъдещ враг”.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+