Лукът не е храна за бедните

pechen-luk-bekonОще от 5000 г.пр.н. е хората са познавали лука наред със смокинята и фурмата. Със сигурност лук е  отглеждан  за храна преди 2000 години в Древен Египет. Там дори са вярвали, че неговата форма с листенцата на луковицата са символ на живота. Следи от лук са намерени в очните гнезда на Рамзес IV. В Гърция лекоатлетите изяждали огромни количества лук, защото се смятало, че той има добро действие върху кръвта, а в Рим гладиаторите натривали мускулите си с него, за да бъдат по-твърди. В Средновековието пък цената му била висока и с него бедните изплащали наема си  при  липса на пари. Лукът се разпространява по света, благодарение на Христофор Колумб, който носи от този природен дар в Северна Америка.
Единствен недостатък на това растение е неговат лютивост, когато се разреже. Причината е в състава на клетките му. Има газ, който причинява насълзяване на очите, но може да се намали действието му, ако лукът се реже под течаща вода, както ако се намокри ножът и ръцете. Различните видове лук отделят различно количество от този газ.
Лукът има различни сортове. У нас са популярни воден, червен и готварски.
Лукът е много полезен за хора със сърдечни заболявания и диабет. Тъй като съдържа противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни съставки той е мощно действие срещу простуди.

Как да се лекуваме с  него:
1. Навяхавания и отоци могат да се лекуват с лапа от лук върху агнешка кожа.
Лично съм го проверила това, когато имах навехнат крак.
2. Сок от кромид лекува бронхит.

Приготвен като ястие, лукът е много приятен на вкус и полезна храна.
1. Пържен лук с яйца и настърган отгоре кашкавал.
2. Пържени дробчета с лук.
3. Пържени чушки с лук и яйца.
5. Яхния с или без месо.
6. Печен лук с бекон .
7. Печен лук.

РЕЦЕПТА:

Лука се обелва и се нарязва на филийкиДъното на огнеупорен съд се намазва с 1-2 с.л. зехтин. Парчетата лук се подреждат едно до друго и се заливат равномерно с около 1/4 ч.ч. зехтин. Лукът заливаме равномерно с 1-2 с.л. балсамов оцет. Добавят се сол и черен пипер. Ястието се пече около 30-45 минути в предварително загрята до 200 С фурна, докато лукът омекне и придобие приятен кафеникав цвят. Преди сервиране се наръсва с пресен магданоз или риган.

Ето как този зеленчук може да се включи в нашето меню, а ако добавите и чаша вино или бира… ще изпитате удовлствие от храната.
Поканете приятели на лучена манджа, пийте чаша вино и вечерта Ви ще бъде приятна, а вечерята здравословна!
Добър апетит!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+