Дуо Стоянови- кои са те?

Кети и Бояна са близначки, родени в град Пловдив.
Първа по музиката се увлича Кети, когато е още на 9 години, а после и Бояна.3820557_4 След години изучаване на китарата, те са приети в музикалното училище на града. В различните изяви на музикалното училище техният таланта е забелязан   от професор Бернхард Хеб. В края на последната година от обучението им в гимназията, професорът разговоря с родителите на момичета за тяхната възможна  по-добра музикална кариера в Европа и получава съгласието им те да заминат в Германия, за да продължат музикалното си образование и развитие в Европа. След усилена езикова подготовка момичетата продължават  да учат в художествената академия в Бремен по ръководството на техния откривател- професор Хеб. Започа и  представянето им в редица конкурси и концерти.
През 2003 печелят конкурса за класическа китара ,,Open Strings” в Оснабрюк. Първата награда е професионален запис на диск. Близначките наричат диска „Ню Йорк Фентъзи” – музикална пиеса, която ги е вдъхновявала. Някои от пиесите в албума не са записвани за китара до този  момента, разказва Бояна.
Момичетат решават да аранжират българска народна музика, но така, както я свири тамбура, както се чува от кавал. И тъй като нямали нотите, цяло  лято те слушали народна музика и извличали нотния  запис на мелодиите.
След като ги подготвили, направили няколко изпълнения пред чуждестранна публика, която приела много добре обработения от двете китаристки български фолклор. Това дало ентусиазъм на момичетта и през 2009 година те издали втори диск, в който са включени такива мелодии.
Вече повече 10 години българските изпълнителки живеят в Хановер и показват своето майсторство пред чуждата публика.

Успех , Кети и Бояна!

%d1%84%d0%b9%d1%84%d0%b9%d1%84%d0%b9/ изведено от материал на http://www.dw.com/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+