Обредният хляб на Коледа

Хлябът е тестено изделие, приготвено от брашно и вода и той е основна храна за хората в дни на беди.%d0%bf%d0%be%d0%b3
Хлябът е един от най-старите продукти, приготвяни от човека и използвани за изхранване. Тъй като бил приготвян от брашното, получено от различен вид  зърно, имал различни вкусови качества и различна  цена. Хлябът  е намерил място в извършването на различни ритуали у всички народи. Християните го наричат:  ,,плътта Христова” , а ние българите в знак на гостоприемство, посрещаме чужди хора с хляб, сол и мед.
В навечерието на Коледа хлябът има особено значение и символика.
За големия празник той се приготвял от жените във всяко семейство и тъй като имал централно място на празничната трапеза, украсявнето му имало специална символика и значение.%d0%ba%d0%be%d0%bb2
За Коледа били приготвяни три вида обредни хлябове:
Коледен колак, погача-  боговица.
Стопански колак –  божичник
Коледни краваи – колачета.
Брашното за тези хлябове се пресявало през три сита и се замесвало с ,,мълчана вода”, която донасяла  в котел млада булка от селото рано сутринта. През цялото време на омесване на тестото, жените трябвало да пеят и те правели точно така.
Всеки от обредните хлябове имали определен украса и вид.
Боговицата задължително имала кръст. Върху стопанския колак- божичник,  се изобразявали стопанството: хора, кошари, добитък. Колачетата се усуквали по различен начин така, че да може малките коледари да ги нижат на своите геги.
Преди да се яде, хлябът бил прекадяван заедно с всичко коледни ястия. Най- старият човек от семейството го чупи на кръст и преди да даде парче на всеки, един комат  се оставял  за дар към Бога, а друг се заравял около къщата, за да е плодородна годината .
Там, където семейството нямало възможности, се приготвяла обиконовена содена питка, но и тя имала символна украса и в нея се поставяла парата, която всеки от семейството се надвал да получи със своето парче хляб.
Хлябът на Коледната трапеза е най- важен, защото ако го има- и следващата година ще е добра!
Ако иска%d1%81%d0%be%d0%b4%d0%bfте да си направите содена ообредна питка, ето как става това:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството, а клонката е за здраве и берекет!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+