Хофман, Чайковски и ,,Лешникотрошачката”

,,Лешникотрошачката” всъщност е приказката на Хофман: ,,Лешникотрошачката и царят на мишките”, която става много известна, след като Чайковски я използва и създава музика за балет.

Чайковски                                                                                      Хофман

%d1%87%d0%b0%d0%b9%d0%ba            %d1%85%d0%be%d1%84

Самият композитор не е бил доволен от своето произведение, а и при първото представяне на  балета  в Петербург през 1892 г. той не печели симпатиите на публиката. В средата на 20и век  става много популярен и се играе от балетните състави на различни държави по света . Днес вече е дно от най-известните и обичани произведения на Чайковски.

В приказката,  а и в балета действието се развива на Коледа. Децата от семейството попадат сред куклите- подаръци и стават свидетели на интересн приключения, които на утрото споделят с близките си, но  те не им вярват, докато един ден на прага на дома им се появява…
Самият автор на тази приказка се казва Ернст Хофман и е личност с многостранни интереси. В детството си е възпитаван от своя чичо, тъй като заможните му родители се развеждат и той остава при майка си. В началото работи като  чиновник, но започва да се занимава с музика, театър, рисуване. Пише макар, че съвременниците му Шилер и Хайне се отнасят с пренебрежение към неговите  творби .
Творчество на Ернст Хофман оказва влияние на писатели след него като: Оскар Уйалд, Едгар Алан По….%d0%bb%d0%b5%d1%88%d0%bd3
Говори се, че дори в другия голям балет на Чайковски ,,Лебедово езеро” лежи текст на Хофман.
За първи път у нас се прави превод от френски на приказката на Хофман: ,,Щастието в играта” през 1882 година в Сливен.
Други негови творби са издадени едва след 1972 година.
Днес в часовете по музика учениците слушат откъси от балета ,,,Лешникотрошачката” . Миналата година моите третокласници много харесаха музикалния откъс. Вече са  създадени анимационни филми, а музиката от балета звучи като музикален фон в различни филми.
Не е лошо децата да прочетата и книгата. Ще им хареса …

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+