4те символа на Хелуин

Вече всички и в  България знаем, че като стане въпрос за празника Хелуин, трябва да има тиква, прилеп или вещица /дух / и черна котка.%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b2
Тези четири белега присъстват на всички картички, свързани с Хелуин. Те са част от декора на празника и основните костюми на участниците в него.
И защо точно това са избрали хората за символи на Хелуин?
Легендите, които обясняват присъствието на тиквата в празника са различни. Ирландска легенда разказва, че някога живял търговец на име Джак. Той два пъти излъгал дявола  и изкусно принудил владетеля на Ада да не му отмъщава.
Когато Джак умрял, Бог не взел душата на небето му, защото бил голям скъперник. Върнал я на земята и вместо очи му дал два запалени въглена, за да светят и да пропъждат от него дявола.
Ирландците започнали да правят образа на Джак като издълбавали тиква, изрязвали очи в кората, а вътре поставяли запалени свещи. На Хелуин организирали игри с Джак- фенера.
Но има и друго обяснение за присъствието на тиквата в празника.
Огънят от запалените свещи според древните хора бил душите на онези, които не могли да намерят място нито в Ада, нито в Рая и се лутали между небето и земята.
Прилепите са животни, които денем спят, а нощем будуват. Повечето се хранят с насекоми и плодове, но има и такива, които пият кръв от едри бозайници: най-често крави и коне. По тази причина в миналото хората ги наричали вампири и ги виждали като изчадия от Ада. И тъй като  идеята на Хелуин е хората да се предпазят от злите сили, такава зла сила те виждали и в прилепите- тези малки и безобидни същества.
Вещиците са най-типичният герои на празника. Хората вярвали, че те могат да оказват влияние върху плодородието и балгополучието в семействата и затова се опитвали да се предпазят от присъствието им. Един начин бил като в нощта на Хелуин закачат на входната врата метла като тази,  с която злите магьосници препускали из тъмнината.
Черната котка. В много култури се вярва, че това животинче е единственото, което може  да влезе от света на живите в света на мъртвите и да се върне отново на белия свят. Вярвало се, че те имат силата да виждат лошите духове и да преграждат пътя им към хората.Често обаче черните котки били символ и на нещастията. Смятало се, ча ако котка скочи върху мъртвец, той ще се превърне във вампир.
Ето защо тиквата, прилепът, вещицата и котката се свързват с Хелуин. Празник, който напомня на хората за техните мъртви, за света на духове, магии, лоши заклинания и така предупреждава хората да бъдат предпазливи и  внимателни  в своя живот.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+