Честит празник, Варна!

Нека град Варна пребъде, а неговите жители да живеят свободни и щастлива на брега на Черно море!орк
Моят поздрав , свързан с ,,Денят на Варна” е съпроводен с едно закачливо и много българско  изпълнение на флотския оркестъркойто  е част от „визитната картичка“ на ВМС и град Варна. Той участва в ритуали по посрещане на официални делегации и чуждестранни кораби, шествия и ритуали, военни клетви и празници, концерти .
Оркестърът е само с 5 години „по-млад“ от самия флот и като него се ражда на Дунава. През 1883 година са назначени първите 22 музиканти и капелмайстор-Франц Минарик.
1889г. във Варна се създава щаб на военноморския флот и тук е преведен и флотския оркестър.
Диригентската палка преминава последователно през ръцете на Венцеслав Павел, Александър Наумов, Петър Касабов, Георги Попов, Яким Попилиев, Емил Димчев, Радослав Хараламбиев и други – общо 16 диригенти до днес.
Една от първите международни изяви на оркестъра е посещението на борда на учебния крайцер „Надежда“ в Севастопол през 1901 година. Следват турнета и фестивали в Румъния, Унгария, Гърция, Украйна.
В по-нови времена оркестърът включва в репертоара си произведения от Росини, Вебер, Бетховен, Моцарт, Щраус, Райчев, Карастоянов, оркестрови разработки на „АББА“, „Бийтълс“, Гершуин, Майкъл Джексън и други поп изпълнители.
Днес оркестърът има много записи и участва в различни прояви . Той е истинска емблема за града, когато има големи градски събития!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+