Стъклото на Мурано-няма друго подобно

Не може да посетите Венеция и да не си купите за спомен -венецианска карнавална маски или-ИЗДЕЛИЕ от стъкло –Мурано.
8237_33915_MИ до днес предметите за дома, огледала и бижута, направени от стъклото на остров Мурано са едни от най -красивите.Тези предмети се отличават на фона на всички други подобни. направени също от стъкло.Това е така,защото начинът за създаване на така нареченото ,,венецианско стъкло” и до днес се пази в тайна от майсторите и се предава само на членове от семейството.
През 10 век във Венеция е създадена гилдия на стъклопроизводителите и се приема закон да не бъде внасяно стъклено от чужди страни.Местните стъклари получават важно място в обществото.Дори имали специалната привилегия да носят меч и да имат съдебен имунитет.Дожите, които управлявали Венеция съблюдавали да се пази в тайна стъкленото производство и за да бъде осигурена неговата защита, разпоредели производството на стъкло да се прави само на остров Мурано.Все, за да се запази тайната дори бил издаден закон -майсторите-стъклари да не напускат острова.
156736966_la2jj12-beautiful-medium-murano-art-glass-mirror-vintage През 15 век бил намерен начин за изработка на кристал и така островът става единствен производител на кристални огледала, които се появяват в дворците по целия свят.Продукцията на Мурано става много популярна, ценена и търсена.В края на 15 век накои стъклари напускат тайно острова и се заселват в Моравия и Холандия.Там създават своите работилници и стават първите конкуренти на Мурано.За тяхно съжаление стъклени им изделия не можели да имат този блясък и прозрачност, както на венецианското/Мурано/стъкло.
И до ден днешен в работилници на Мурано се спазва старата технология за производство на стъкло.Много от работилниците са популярна и скъпа марка за модни аксесоари и предмети за бита.
Идете във Венеция,за да видите стъклена мозайка от Мурано, с която са направени стенописи в храмовете!
CAMILA_PECAM-2_pendants Посетете Мурано. за да видите блясъка на стъклените предмети и бижута, излезли от работилниците на майсторите!

Уверявам Ви-ще останете впечатлени!

А тук можете да видите колекции на водеща фирма в бранша:
imagesRRRRRRR - КопиеAntica Murrina Venezian

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+